Blogg Lucka 20: Glädjen f...

Glädje

Bild

Under december månad har vår blogg fyllts på av små kunskapskarameller, gällande allt ifrån minskat matsvinn till mod att göra rätt. Om du inte redan har gottat in dig i alla tänkvärda texter, så rekommenderar jag att ta en stund och läsa igenom det som intresserar dig! I dagens lucka vill jag fokusera på någonting som jag tycker saknas i stora volymer eller som i alla fall inte prioriteras, nämligen glädjen! Denna grundläggande, centrala känsla av upprymdhet och tillfredsställelse – hurra!

Själva definitionen är ju klurig och kulturellt beroende – inte bara vad man blir glad av utan även glädjen som sådan. I en studie med 60 000 deltagare i 61 länder, visas skillnaderna i vad som är glädje. I några länder definierade respondenterna det som en konsekvens av uppfyllda sociala normer, medan det i andra länder baseras på känslobilden.

“Members of societies that emphasize group identity, such as China and India, tend to place great value on social norms— that is, how closely their behavior matches socially accepted actions. In contrast, members of individualistic nations such as the U.S. and Sweden base their happiness almost exclusively on their emotions.”

I somras skrev John Sjögren att glädjen är livets innersta hemlighet, den nåd som plötsligt kan drabba människan och befria henne ur det självpålagda tvånget att ständigt vara verksam, som tillåter henne att för en kort stund bara vara.

Förstå vilken drivkraft det är! Denna glädje och vilka oerhörda möjligheter som kan uppstå utifrån denna energisamling. Att få kraft till att göra allt eller mod att göra absolut ingenting. Låt oss ta epitetet homo ludens (den lekande människan) och ha ett glädjebatteri uppladdad inför 2017.

“Det är Glädjen som livsnerv och livscentrum, som befrielse: Både ur plågans och ur lyckoviljans fångenskap.” 

Jag tror att flera med mig är överens om att det senaste året inte har bjudit på särskilt många glädjande nyheter. Det är klart att med alla förändringar i livet och världen kan man känna sig rädd eller ängslig, det tror jag alla upplever vid olika tillfällen. Men när man hamnar i en sådan situation som man inte heller kan förbereda sig på, är det extra viktigt att komma ihåg glädjen och att man vet hur man är glad. Och framförallt att man kan bli det igen. För mig är glädjen ett verktyg för inspiration men också för ork. Alla hämtar energi på olika sätt och man glädjs åt olika saker. Men det centrala är upplevelsen av glädjen som sådan, hur individuellt utformad den än må vara. Det är där man kan ladda på med energi för att möta de utmaningar som man har framför sig. Oavsett om det är att ytterligare en gång bemöta samma gamla kritik eller om det är inspirationen till att utmana sitt eget levnadsmönster.

Som Uppsalastudent finns det en strof ur en sittningssång som belyser glädjens stöttande funktion och vikten av att ha kvar fina upplevelser och minnen nära till hands, speciellt i utmanande stunder.

“Men hjärtat i en sann student kan ingen tid förfrysa, den glädjeeld, som där han tänt, hans hela liv skall lysa.”

Jag går in i 2017 med ett batteri laddat av minnen, upplevelser och leklust. Jag hoppas att fler kan se det bra som finns i omgivningen, i resan i att bemöta det dåliga. Leken och glädjen får första komma på första plats!

KOMMENTERA

One Reply

  1. Hej Josefina! Vad härligt skrivet om glädjen, det behövs sådana inlägg i alla allvarliga debatter och hårda klimat God Jul!. Hälsn. Annika K, Hållbara Restauranger i Göteborg.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.