Blogg Lucka #5 - Kan vi r...

I dag läste jag en insändare i DN som argumenterar att vi med rätt konsumtion kan rädda klimatet. Genom vår konsumentmakt och hur vi väljer att leva våra liv anser debattören att vi kan förbättra världen.

Självklart handlar det om att vi som konsumenter väljer rätt, men företag måste också våga gå före och erbjuda konsumenterna produkter och tjänster med lägre (eller till och med positiv) klimat- och miljöpåverkan. Det handlar även om att vi väljer att använda de smarta delningstjänster som redan finns. Insändaren fick mig att spåna kring framtidens konsumtion, en framtid som kanske delvis redan är här…

”Jag tar bussen till jobbet. Självklart drivs lokaltrafikens bussar av el. Väl på stationen överväger jag att köpa en kopp kaffe, men eftersom kaffet som säljs på stationen bara är ekologiskt och inte klimat-kompenserat väljer jag bort det. Jag småspringer för att hinna med expresståget till Stockholm. Tågresan med är såklart Bra Miljöval och fossilfri.

Framme i Stockholm tar jag en promenad till kontoret i Gamla stan. Där dricker jag mitt efterlängtade kaffe. Ekologiskt och klimatkompenserat kaffe direkt ur en klimatkompenserad kaffemaskin. Eftersom jag dricker kaffe med mjölk, blir det mjölk med netto-noll klimatavtryck. För att slippa huvudvärk senare under dagen tar jag ett glas klimatkompenserat bubbelvatten också.

Efter några timmar av digitala möten och mejl med kunder och prospects som vill rädda världen är det dags för lunch. Jag får en notis från en app om att det finns matsvinns-mat att hämta upp från en lokal restaurang. De är med i nätverket Hållbara restauranger och serverar hundra procent växtbaserad och ekologisk mat. Valet står mellan det och en klimatpositiv, växtbaserad burgare. Eftersom det är en unna-sig-dag blir det en burgare.

Fylld med energi jobbar jag vidare under eftermiddagen tills det återigen är dags att resa hem till Uppsala. Under tågresan jobbar jag en stund på min TCO-märkta och återbrukade dator. På stationen passar jag på att köpa med mig några matsvinns-bullar till kvällsfikat, som jag fått en notis om och betalat med appen. Jag tar en sväng förbi biblioteket också, lånar några nya böcker till mig och dottern. Vilken affärsidé – att dela böcker! Vid klädbutiken stannar jag till och köper ett par nya strumpor i hållbara fibrer. Självklart drivs butiken av förnybar el, producerad av solceller på butikens tak. Sen ett antal år tillbaka är hela klädkedjan klimatpositiv. Jag passar även på att lämna in en påse med gamla, trasiga kläder som går till materialåtervinning och blir nya fibrer och nya strumpor.

Sen passar jag på att handla inför middagen. I butiken är det lätt att göra rätt – allt är ekologiskt och planetsmart. Alla recept på middagsmat ryms inom One Planet Plate. Dessutom har tekniken som använts vid odlingen bundit kol i marken. Vilken grej! Jag plockar upp det jag behöver och beger mig hemåt.

Nu är jag hemma i familjens klimatpositiva lägenhet, med egen produktion av solel och byggd med klimatneutralt stål och betong. Innan jag pustar ut i soffan efter en lång dag lägger jag in en maskin tvätt i tvättstugan, varför ska man ha en egen tvättmaskin när man kan dela med sina grannar? 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.