Aktuellt Blogg Maj en månad att ko...

Vid mätstationen Mauna Loa på Hawai konstaterar man att koncentrationen av CO2 i atmosfären har nått 399,72 ppm (parts per million) och att vi med god fart bryter igenom 400 ppm-gränsen under maj månad. En månad att komma ihåg men inte precis att fira. Med den fart som koncentrationen av CO2 ökar kommer vi att nå 450 ppm, som satts som en kritisk gräns som vi inte får överskrida, redan inom några årtionden, enligt forskarna vid laboratoriet.

Vad ska man säga när det framkommer i en undersökning att konservativa i USA i stor utsträckning skulle undvika att köpa en lågenergiglödlampa när den säljs med argumentet att den är bra för miljön. Däremot skulle de välja den om den inte säljs med miljöargument utan med ekonomiska argument. Kognitiv dissonans kallas det när åsikter/föreställningar/värderingar kommer i konflikt med varandra. När man som i fallet ovan förmodligen är rädd för att man skulle behöva ändra beteende till följd av klimatförändringen tonar man ner vikten av denna faktor och man låter man inte köphandlingen drivas av miljöhänsyn, eftersom ”leva livet som vanligt” är viktigare.

Det har föreslagits att det är dags att sluta kalla klimatförändringen en miljöfråga utan i stället benämna det för vad det är, nämligen planetförändring. På ländernivå har det att göra med övriga frågor som berör nationell säkerhet och måste därför ges samma dignitet som till exempel krig. Det är ett hot mot mänskligheten. Denna kognitiva dissonans kan hanteras genom att förneka att det finns ett hot och fortsätta som vanligt eller att acceptera det och ändra beteende.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.