Blogg Mål ger vägen meni...

#92 Kommer målen eller åtgärderna först? I Nacka kommun har vi diskuterat lokala miljömål den senaste tiden. Vi har hamnat i en intressant diskussion om vi ska sätta mål utan att ha klara åtgärdsplaner eller veta hur mycket det kommer att kosta att nå målen.

Närliggande finns frågan: är det målen eller arbetet med att uppnå dem som är viktigast? En av mina favoritstrofer från svenska diktare är Karin Boye ”I rörelse”, där en rad lyder:
Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.

För mig ger Karin Boye svaret, hon är tydlig med att det är vägen som är mödan värd. Samtidigt säger hon att det behövs mål och mening. Så även om man vill fokusera på åtgärderna så hävdar jag att målen är oerhört viktiga. De behövs för att sätta ut riktningen och gärna ange en ambitionsnivå.

Det är där vi diskuterar i Nacka kommun. Hur mycket mål ska politikerna i kommunfullmäktige och hur mycket ska vi överlåta till tjänstemän och verksamhetsansvariga själva? Vilka mål vågar vi sätta i frågor där vi inte riktigt har koll på nuläget?

Min utgångspunkt är att man ska börja med målen och faktiskt även våga sätta mål utan att veta vad det kostar att uppnå dem eller var säker på nuläget. Jag tror att man genom att sätta mål släpper loss kreativiteten hos medarbetare. Ber man olika enheter att vidta miljöåtgärder utan att det finns klara och tydliga kvantifierade miljömål är risken att osäkerhet skapas, hur viktigt är detta? Hur ska det vägas mot andra verksamhetsmål? Hur mycket ska vi satsa? Är detta bara för att det ska se bra ut?

Jag tror att detta gäller företag också. Vill man släppa loss medarbetarnas kraft i miljöarbetet gäller det att sätta mål och kartlägga nuläget. En ledning som vill få igång sitt miljöarbete på företaget måste vara beredd att sätta mål. Då kan man tydligt kommunicera färdriktningen. Därefter kan man lägga ut framarbetandet av åtgärder och genomförande på olika enheter. Ibland visar det sig att man inte uppnår ett mål, men det har organisationen verkligen jobbat med målet så har man säkert uppnått mycket ändå. Det är vad Karin Boye säger. Och är det så, så kan man revidera ett mål senare. Bättre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge

Detta är inlägg #92 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva minst ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.