Blogg Man måste vara räd...

…de har betydelse på jorden. I DI Weekends artikel om professor Malin Falkenmark får jag upp ögonen för vikten av ord och ordval igen. Nu utifrån att vi måste ha ord på det vi vill berätta. Utan ord så blir det svårt att förklara. Nobelpristagaren, britten Sir Georg Thomson, har sagt att: ”Begrepp är mycket viktigare än teorier” och är det som styrt Malin Falkenmark och att intressera sig för orden.

Hon har således skapat ord för sitt ämne internationell hydrologi för att bl a kunna prata om vattnet i rotzonen. Skillnaden på blått och grönt vatten är exempel på det. Det blåa vattnet är det vi ser i floder och vattendrag medan de gröna vattnet är det vatten som är bundet i marken som bara växterna kommer åt.

Själv funderar jag på slumpen över att det skrivits så mycket om vatten de senaste veckorna. Självklart beroende på World Water Day men förhoppningsvis också för att medierna har fortsatt att intressera sig och vill ta upp vattenfrågan samt personerna bakom.

Ännu mer kanske det kommer att skrivas om Naturskyddsföreningens årsbok: Planeten Havet som i dagarna landade i medlemmarnas brevlådor. Vackra bilder ackompanjerade av Stefan Edmans texter. Som jag skrev häromdagen, att all energi kommer från solen, så gäller det även för vattnet. Ska vatten fås att lyfta och ge regn så behövs solen.

KOMMENTERA

5 Replies

  1. Vad bra att du tar upp Malin Falkenmark! Hon förtjänar verkligen att lyftas fram. Vi och allt annat liv på jorden är helt och hållet beroende av vatten, samtidigt vet vi väldigt lite om vatten och dess flöden. Trots det moderna samhällets törst på vatten, så slösar vi på det mer än någonsin. Utan att vi förstår konsekvenserna av våra aktiviteter.

    Malin Falkenmark har dock bidragit stort till att minska vår okunskap. Hon är en världsauktoritet på området. Den pedagogiska beskrivningen av blått och grönt vatten samt kartläggningen av vårt vatten-fotavtryck (som det virtuella vattnet) har väsentligt ökad vår förståelse för hur vi hanterar vattnet på jorden. Fast det sistnämnda var det engelsmannen John Anthony Allan som myntade.

    Av den en förnyelsebara mängd vatten som flödar genom floder, sjöar och grundvatten varje år och anses vara tillgängligt för mänskliga aktiviteter tar vi idag ut mer än hälften. Och hur blir det när tredje världens länder börjar konsumera, förorena och förbruka lika mycket vatten som oss? Vi behöver än mer ta reda på och belysa olika verksamheters användning av blått, grönt, grått och virtuellt vatten samt de ekosystemtjänster som ger oss rent vatten som vår välfärd är så beroende av.

    Tänk, måste det gå åt 200 liter vatten för att dricka en läsk!

  2. Tack Peter! Såg du att jag startade en ordlista där jag vill att vi förklarar ord som är svåra eller okända! Ett ord i veckan tänkte jag mig!

  3. Orden är allas, liksom vattnet. Ord kan vara vassare än svärd; vi vidrör dem ofta ovarsamt, lika ovarsamt som vi vidrör vårt vatten.

    ”Det är ont om jordklot”, sa Han, Tage Danielson.

    Tänk om
    dom är dyrare
    än möjligt

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.