Nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman har en intressant artikel i New York Times om orsaken till de kraftigt stigande livsmedelspriserna i världen. Bland annat har råvarupriset på vete fördubblats på kort tid. De som drabbas är de fattiga i världen. Han pekar på att en grund för det som händer i länderna i Nordafrika är just stigande matpriser.
Han kopplar prisökningen med de extrema väderförhållanden som ägt runt på olika håll – värmeböljan i Ryssland i somras, översvämningarna i Australien, torka i Brasilien. Hans slutsats är att det inte går att förklara enskilda sådana händelser med klimatförändring, men han menar att när de läggs ihop tecknar sig ett mönster, ett första smakprov på de ekonomiska och politiska störningar som kommer att inträffa i en allt varmare värld.
Blogg Mat, klimat och fatt...
Göran Wiklund
Mat, klimat och fattigdom
Av:GÖRAN WIKLUND
KOMMENTERA
One Reply
Your comment has been successfully submited.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Vi lever – JUST NU – mitt i upplösningen av Industrialismen, Kapitalismen och Konsumismen.
Dessa omättliga Siamesiska trillingar har nu slukat så mycket av jordens ekosystem att dessa inte längre förmår härma Särimner och återuppstå efter Trillingarnas sekundliga brakfester; de omättliga livsfienderna kippar nu efter luft likt fiskar på torra land, emellan gnagandet på varandra!
Att oavlåtlig, exponentiell fysisk expansion inom en fysisk begränsning är en total omöjlighet, det förstår minsta barn – och snart alla av hjärntvätt skadade I-världsmänniskor.
Vad återstår nu? Ekonomi = Hushållning. Av vad? Liv!
Vägen framåt
går nu
bakåt –
med häst och vagn!!!