Blogg MatLust, Matverk och...

Den 28 november gick MatLusts event “Nya vägar till lönsamhet” av stapeln. Tom Tits Experiment i Södertälje fylldes av kockar, restauratörer, producenter, matverkare och återförsäljare som tillsammans diskuterade, lyssnade och smakade sig igenom dagen.

Final Matverk Stockholm

Grattis till laget bakom det ekologiska pitabrödet, vinnare av första pris i finalen i Matverk Stockholm! Laget består av Per Rosengren och Susanne Skåneberg – Saltå Kvarn, tillsammans med Mouris Eliya – Il Forna Della Pita AB. Bidraget röstades fram som vinnare av både en marknadsjury och en smakjury. Motiveringen till pitabrödet talade om hur produkten både höll en hög kvalitet och samtidigt var nyskapande då kunskap från olika kulturer blandades samman. På andra plats kom Örätts färska barnmat med lammkött, och tredjepriset kammades hem av Anneli och Samuel Wallin, Mörkö lamm, med en lufttorkad fårstek.

Södertäljerullen kommer med både hönssouvlaki och gråärtsfalafel.

Hållbar lönsamhet - bidrar du till att göra kött värdelöst?

Ett återkommande tema och råd var att handlandet ska vara en upplevelse för kunden. Bland de företag som talade om sin resa mot lönsamhet fanns Paradiset, och Printz Bageri. Paradiset planerar att anordna lokala marknader där producent och konsument får mötas. Printz Bageri bestämde sig för att sluta konkurrera i Stockholm och istället satsa på att sälja direkt till konsumenten. Temat för dagen handlade om lönsamhet och både familjen Wallin och Jakob Söderberg från LRF Konsult talade om hur svårt det är för producenter att få betalt för sina produkter. Ett exempel är fårtackor som normalt inte har något värde, och familjen Wallin vill med sin produkt förändra synen och öka värdet på fårkött. Dagens lunch bestod av Södertäljerullen som även den innehåller kött som normalt inte ges något värde: höna. Idag vet nog de flesta att vi måste äta mindre kött för att minska vårt klimatavtryck. Men hur många vet att höns som slutat producera ägg bränns? Eller att tacka nästan aldrig används? Det enorma resursslöseriet måste minskas. Innovationerna som visades upp i Matverk bevisar att det går att göra smakliga produkter med god lönsamhet av kött som idag är förbisett. Kanske är lösningen på resursslöseriet att producenter får berätta om sina produkter, och att konsumenter får smaka på kött som de annars inte skulle ha upptäckt.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.