Aktuellt Blogg Maximera klimatnytta...

Hur maximerar vi klimatnyttan diskuterades i Almedalen. Frågan var kopplad till om företag och samhälle ska göra sina klimatåtgärder i Sverige eller utomlands, dvs klimatkompensation. Fortum inledde diskussionen genom att säga att de nu kommit till ett skede i värmemarknaden att ytterligare utsläppsminskningar är förhållandevis dyra. Då har de upptäckt hur stor utväxling i form av klimatnytta man får av att satsa pengar på klimatkompensation.

Johan Kuylenstierna, Stockholm Environment Institute höll med om att klimatkompensation ger stor klimatnytta för pengarna. Han betonade dock att det är viktigt att projekten utvärderas utifrån mer än klimat, hur de klarar sig ur andra hållbarhetsaspekter måste också vägas in. Å andra sidan är det viktigt med åtgärder i Sverige för att därigenom driva teknikutvecklingen. Sveriges största möjlighet att påverka globalt är genom att vi visar hur det går att minska utsläppen ner mot nära noll. Vi har en roll att spela som föredöme. Inom ramen för projektet New Climate Economy och dess rapport i September kommer mer fakta presenteras om hur vi ekonomiskt kan maximera klimatnyttan.

Photo: Ulf Wikström, Fortum och Johan kuylenstierna, SEI samtalar om värdet av klimatkompensation i Almedalen

Ulf Wikström, Fortum i samtal med Johan Kuylenstierna, SEI om Klimatkompensation

Axfood, som kompenserar med Solvatten berättade att när de klimatkompenserar så tycker personalen att de sociala nyttorna av projekten är minst lika viktiga som klimatnyttan, projekten ska bidra till fattigdomsbekämpning eller förbättrad livskvalité för människorna i utvecklingsländer.

Som företrädare för Zeromission kändes de slutsatser som talarna levererade bra. Det visar att vår inriktning på högkvalitativa kompensationsprojekt som satsar på social utveckling är helt rätt. Läs gärna om våra projekt: Småbrukare som får betalt för trädplantering i Latinamerika certifierade av Plan Vivo och Gold Standard certifierade effektiva spisprojekt i Kenya.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.