Blogg Med White Guide på ...

#3 Medan konflikterna rasar i världen festar restaurangeliten på White Guide galan 2014, den tionde i ordningen. Jens Johansson & jag fick möjlighet att delta tack vare KRAV, som är samarbetspartner och delar ut ett av galans 16 priser.

Jag sökte eko och fann samarbetspartners som Löfbergs, som serverade kaffe & irish coffee, Galatea, som bl.a. bjöd på ekologisk öl (eller var den organic) från Sigtuna bryggeri, Menigo som hade Väddö Gårdsmejeri på roll-ups och KRAV som bjöd på carpaccio med ruccola, pinjenötter & parmesan, allt kravmärkt förstås. Politikerna hade också hittat till galan, detta supervalår, och Stefan Löfven, S, lovade mycket mer samverkan och dialog mellan politik & näringsliv samt berättade att S vill ha högre andel ekologiskt i Sverige och bättre offentlig upphandling. Därefter delade han ut priset Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen till Findus med följande motivering:

För ett långt och målmedvetet utvecklingsarbete med fokus på kvalitet och smak, i hela kedjan från fröförädling till förpackning – senast dokumenterat i satsningen på frysta, lätt förvällda ärter och bönor, som kan njutas i full aromrikedom efter två minuter i mikron.

Svenskt Sigill kommenterade det så här på Twitter:

 

Men är det verkligen kryss i alla rutor om det inte är eko & reko? Vidare kommentar på Twitter från Golfkocken tycker att Findus produkter är onödiga och inte bör kunna Kravmärkas. Vad tycker ni andra?

 

Priset som Johan Ceije på KRAV delade ut, Årets Hållbara Gastronomi, gick istället till en verksamhet som kombinerat egen odling med ett fantastiskt kök. Alltså både nära, säsong, ekologiskt och hög kvalitet. Motiveringen av valet av Lilla Bjers Gårdskrog i Visby lät så här:

För att konsekvent ha utvecklat ett ekologiskt och hållbart tänkande med grund i egna odlingar, som tillsammans med ett varsamt kreativt handlag i köket, resulterar i smakrika rätter, som smeker både gom och samvete.

Lilla Bjers öppnar igen i april och välkomnar oss alla till Gotland & Visby. Tycker du att det är långt till Visby finns det ytterligare 17 krogar i White Guide som är kravmärkta, se sid 75 i guiden. Bara en av dem finns i Stockholm, Verandan, vilket får mig att ännu mer inse att U&We:s projekt Hållbara Restauranger verkligen behövs.

Ett par andra utmaningar i restaurangbranschen som uppmärksammades under kvällen är att den dels inte är så vit och att den dels är ”kvinnofri”. Det sista står i rubriken i Lisa Förare Winbladhs artikel i senaste numret av White Paper. Männen i restaurangbranschen pratar om kompetens som skälet till att de är så få kvinnor i juryn för Årets kock, bristande kompetens alltså. Samtidigt säger de sig vara helt opåverkade av fördomar. (Tyvärr kan jag inte länka till artikeln utan enbart tipsa om var du kan köpa tidningen, här.) Lina Thomsgård skriver om ett liknande synsätt i rockbranschen i en krönika i Fokus. Jag citerar henne:

För tänk om det här med »kvalitet« inte är ett absolut objektivt värde som medför ansvarsfrihet, utan i stället kanske en ytterst subjektiv uppfattning – ungefär som min innerliga känsla för ett gutturalt rockband från Seattle? Om inte kvalitet vore en smaksak så hade väl alla alltid varit totalt eniga?

Det var väldigt många män bland vinnarna på White Guide galan. Beror det på kvalitet, kompetens eller bara olika preferenser och hur juryn varit sammansatt? Du hittar alla vinnarna 2014 med motiveringar här.

På väg mot White Guide galan 2015 hoppas jag på fler KRAV-märkta restauranger, fler kvinnliga pristagare och mer hållbarhet i restaurangbranschen – ekologiskt, socialt och ekonomiskt! För att det ger en bättre eftersmak!

Detta är inlägg 3, dag 3 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 1 mars 2014. Detta är inlägg 3 av 100.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.