Blogg Möter våren och m...

Resrutten denna gång blev Stockholm – Malmö – Köpenhamn – Rödby – Puttgarden – Hamburg – Hannover – Köln – Bryssel – London med en övernattning i Köln.  Tar den viktigaste, eller i alla fall den vanligaste frågan först – vad kostar det? Det är dyrt va, att ta tåget till London?

Total resekostnad t-o-r London 3.455 kr

I priset ingår interrail-kort som gäller för fem resdagar under två veckor och kostar 2.330 kr. Resten är platsbiljetter på Intercity-tågen och Eurostar samt den lilla bokningsavgift som Kalmar Resebyrå tar ut – 229 kr! Eurostarbiljetterna är dyrast och kostar 300 kr/enkelresa.

 

Nu till det roligaste - resan, eftersom vägen till målet är allt!

När jag senast tog tåget till London (2010) gick det fortfarande nattåg från Köpenhamn, det legendariska City Night Line, och vi sov mellan Köpenhamn och Köln. Idag tvingas en till en övernattning på hotell eller vandrarhem på vägen. Jag valde Köln. Bryssel funkar också. Jag var inte ute i godast tid och hade inte lust att bo på vandrarhem – så prislappen för två hotellnätter blev knappt 2.000 kr.

Ja visst är det dyrare än flyget – men fantastiskt mycket roligare och med betydligt mindre belastning på planeten.

Jag reser genom ett Europa där våren kommit olika långt och hör svenska, danska, tyska, flamländska, franska och engelska längs vägen. Glad att jag använde Interrail denna gång eftersom det ingår en karta över alla tågsträckor i Europa. Inser att Sverige är långt och Europa är stort och att jag känner mig hemma i Tyskland. Med Jan Guillous 1900-talssvit i öronen blir historien än mer påtaglig. Eftersom jag denna gång reser själv har jag dessutom gott om tid för egna tankar, att läsa och oväntade möten.

Det oväntade mötet

Redan i Hornstull (!) la jag märke till henne. En tjej med ryggsäck och rullväska. Varför – ingen aning – men jag är nyfiken av naturen och en uppmärksam person som lägger märke till detaljer. I Köpenhamn såg jag henne igen. Hon tog samma buss som jag mellan Köpenhamn och Rödby, uppenbarligen skulle hon också ut i Europa med tåg. Efter en del vedermödor nådde vi Hamburg och jag tänkte att hon skulle någon annan stans. Döm om min förvåning när jag på morgonen ser henne i Köln när vi stiger på samma tåg på väg till Bryssel. I väntan på Eurostar och sista tågsträckan till London började vi prata. Annie Månsson driver receptbloggen Vegokäk, är ingenjör och nationalekonom, engagerad 90-talist – wow, vilket givande möte. Är påfylld och hoppas vi får tillfälle att ses igen hemma i Stockholm.

Fler reseberättelser

Är du intresserad av att ta tåget nästa gång du ska ut och resa? I så fall hittar du flera av mina tidigare reseberättelser här:

Vill du bara ha tips till hur du bokar och bra hemsidor rekommenderar jag att läsa Dags att planera skidsemestern.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.