Blogg När det avvikande b...

I veckan som gick firade U&We sina 20-år i planetens tjänst med ett framåtblickande kalas i transformativ anda.  Ska vi klara den stora omställning som krävs för hållbar utveckling så behöver våra företag ta steget från att vara ”mindre dåliga” och ge istället för att ta. Alla måste bidra. På U&We och ZeroMission pratar vi om begreppen att gå ”Bortom Lagom” och skapa ”Planetnytta”, en helt ny vision för näringslivet att börja vänja sig vid. Så att näringslivet kan ge ”näring” och ”liv” som Göran Wiklund, myntare av begreppet uttryckt det. I andra sammanhang används begreppet transformativa affärsmodeller.

Att en transformation, eller omställning/ omvandling krävs står klart. Jordens naturresurser och ekosystemtjänster utnyttjas i högre grad än vad de kan återskapas, något som tydliggörs i Earth Overshoot day som årligen infaller allt tidigare på året. Det är skrämmande att en svensks levnadssätt kräver i genomsnitt 3,7 jordklot i anspråk. Effekterna av klimatförändringen är inte längre något som sker i framtiden utan här och nu. Förlusten av arter beskrevs nyligen av forskare som något som liknar dinosauriernas utplåning, det sjätte stora massutdöandet, orsakat av oss människor.

Därför var det inte så konstigt att vi under firandet fick träna på att själva genomgå transformation. Det gjordes genom tolv handfasta aktiviteter som involverade bland annat leap frogging, dvs att ta stora hopp och skippa småstegen som alla andra tar (uppför en brant trappa), att koldioxidbanta (med hjälp av sugrör), att träna på att våga under en ”voga-lektion” (ungefär som yoga, men märkligare) och till det yttre kanske mest transformativa, klä ut oss till nästintill oigenkänningsbar form. Det är inte alla som känner sig bekväma med att ge sig hän en sådan plötslig och oväntad ”utklädningschock”. Men kanske var det just det jag för egen del tyckte var det mest genialiska med kalaset.

Till en början kom vi som gäster i våra vanliga kläder, ovetandes av vad som skulle komma. När buffébordet av utklädningskläder presenterades var det få som självmant gick dit. Ett par early adopters (inklusive mig själv, om än ej självmant) började försiktigt ta på sig ett eller två avvikande klädesplagg, någon tog på sig en huvudbonad men inte mer. Men så hände något. Allt fler tog på sig utklädningskläder, allt fler vågade tänja på gränserna. Herrarna kom skrattandes i klänningar och lampskärmar på huvudet. Till slut blev de normalt klädda de avvikande. Transformationen hade nått den kritiska massan och förändrade snabbt balansen på kalaset, förändrade beteenden och atmosfären.

Hur transformationen för näringslivet och samhället ska gå till menar min kollega Göran Wiklund kanske inte är rätt fråga att ställa då det inte finns någon att kopiera. Däremot är detta en intressant effekt att studera närmre. Det har bland annat gjorts på ett galant sätt i denna klassiska 3-minuters film ”First Follower: Leadership Lessons from Dancing Guy” om en avvikande dansant man som går från att var en ensam nörd till att starta en dansrörelse. Har du inte sett den redan är det ett måste att ta dig en titt! Har du redan sett den, se den igen!

Sammanfattningsvis krävs det mod, någon som går före trots att man sticker ut och kan tyckas vara löjeväckande. Det behöver nödvändigtvis inte vara den självskrivne ledaren, men den som gör det får trots allt gärna vara lockande att följa. Det behövs även modiga personer som följer efter och står upp för en idé som till en början verkar knasig. Några som drar med sig andra… och snart startas en rörelse, en omställning. Kraften är inte att underskatta!

Vill du låta dig inspireras till transformativa steg? Följ oss på vår upptäcksresa mot #planetnytta. Ett första litet steg kan även vara att se vår egen transformation i bilder…

//Johanna

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.