Blogg Nu går båten hem f...

Årets vecka i Almedalen är nu över – sitter på båten hem och försöker sammanfatta mina intryck. Jag konstaterar att så här på söndagseftermiddagen är det mer barnfamiljer än kostymklädda ombord och tyvärr även en och annan anti-demokrat.

Som jag bloggade om tidigare i veckan var ämnesområdet ”hållbarhet” det vanligaste när seminarieprogrammet presenterades. Över 850 seminarier, eller drygt 20% av programpunkterna hade hållbarhet på agendan. Speciellt roligt var det förstås att vi hade så många besökare på våra egna seminarier om ekosystemtjänster i stadsbyggnad och vår lunchsalong om Framtidens mat. Många kom också för att höra våra kollegor på ZeroMission reda ut begrepp och frågeställningar kring klimatneutralitet. Totalt var det mer än hundra personer som lät oss låna deras begränsade tid under denna hektiska vecka – Tack för att ni kom till oss!

Domen mot Coop och filmen Ekoeffekten som kom i början av veckan var naturligtvis ett riktigt dråpslag. Marknadsdomstolen kommer döma ut dryga böter om Coop fortsätter kommunicera att ekologiskt är bättre än konventionellt odlat, där man bl a åberopar brist på evidens. Vi har redan sett kommentarer på domen i Svenska Dagbladet där både professorer från Göteborgs och Stockholms Universitet, och Organic Sweden i två olika inlägg menar att domen mot Coop går emot vetenskapen. Kemikalieindustrin har förvisso vunnit den första striden i domstol, men om alla konsumenter som vill ha giftfria livsmedel bryr sig om det återstår att se.

Paneler som fortfarande oftast har fler män än kvinnor. Jag blev positivt överraskad av Industrins intressanta seminarium om hur bolag arbetar med att aktivt få de globala hållbarhetsmålen att bli en del av den löpande verksamheten. Flera spännande och goda exempel presenterades av bland andra Ovako Steel, Södra Cell och Houdini Sportswear. I seminariet deltog sex företagsledare varav tre var kvinnor! De finns och de är inte ens svåra att hitta, tycker man det kan man alltid vända sig till Rättviseförmedlingen som har massor av bra förslag. Däremot har det vanligaste namnet i panelerna de fyra senaste åren varit Anders enligt Intellecta, i år är det Anna. Hurra!

Mångfaldsparaden lockade hundratals deltagare i manifestation för allas lika värde och mot de anti-demokratiska krafter som anlände till Visby på fredagen. Vi var ett antal kollegor som deltog för att visa vårt stöd för utsatta grupper, för yttrandefriheten och för demokratin. Stämningen i Visby förändrades markant på fredagen, flera organisationer valde att stänga ner sina tält och verksamheter och åka hem för att de inte kände sig trygga och säkra. Innerstaden tömdes på människor och seminarier gapade tomma. Det var en obehaglig stämning, men vi var många och för mig personligen fanns inget annat alternativ än att delta. ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort” som Jonatan säger i Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren.

Trots att årets Almedalsvecka slutade med mörka moln och ljudet av stöveltramp tar jag med mig positiviteten och sammanhållningen i Mångfaldsparaden hem. Känslan av att allt fler får upp ögonen för betydelsen av ett gemensamt ansvar för framtida utmaningar är också stark. När såväl börsbolag, regioner och kommuner, som civilsamhällesorganisationer ser vinster i att samarbeta för en ljusare framtid för människor och klimat så känns det som att vi på U&We i år fått väldigt god återbäring på den devis vi lever efter och vill vara ”a catalyst for good business”.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.