Aktuellt Blogg Obama tacklar klimat...

President Obama höll ett efterlängtat tal i dag om klimatet. Äntligen låter det som att de löften han gav i sin första presidentkampanj ska infrias. Han talade till studenterna vid Georgetown University och sa: ”I refuse to condemn your generation and future generations to a planet that’s beyond fixing.” De åtgärder han vill genomföra är reducera kolioxidutsläpp med 17% från 2005 års nivå till slutet 2020. Han vill satsa på förnybar energi och han vill skydda kuster och städer från översvämningar och havsytehöjning.
Hur ska han lyckas när han har ett massivt motstånd i kongressen? Helt enkelt genom att gå bakom ryggen på den. Han ger direktiv till Environmental Protection Agency, den som republikanerna vill lägga ner, och låter den ta hand om att få ner utsläppen från de koleldade kraftverken utifrån en lag om att luften inte får förorenas. Koleldade kraftverk svarar för en tredjedel av USAs utsläpp. Att dessa släpper ut koldioxid utan att betala för sig kommenterade Obama: ”That’s not right, that’s not safe and it needs to stop.” Han är beredd att jobba för att få slut på den breda politiska klyftan men han kommer inte att acceptera att man kastar tvivel över forskningen om klimatförändringen. ”We don’t have time for a meeting of the flat earth society.” Det var klarspråk! Al Gore konstaterade att detta var det bästa tal om klimatet som en president någonsin hållit. Lite smolk i bägaren var att Obama vill fortsätta att utvinna naturgas genom fracking som en övergångsform och han stödjer kärnkraft. Frågan är hur han kommer att ställa sig till ledningen för oljesand från Canada som många hävdar måste stoppas. Det beslutas kommer inom någon månad.
Det som nu kommer att hända är att motståndet från republikanerna kommer att bli massivt och oljeindustrin kommer att elda på med lobbypengar. Det blir spännande att följa alla turer. Innehållet i talet och det mod och den ambition Obama visar gör att det kanske går att få fart också på de internationella överenskommelserna där ju USA hittills varit en bromskloss.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.