Aktuellt Blogg Obligatorisk klimatr...

Vid Rio+20 kommer brittiska regeringen att släppa en klimatnyhet: Man ska införa obligatorisk klimatrapportering för börsbolagen på Londonbörsen. Det är sätt att jämställa rapportering om bolagens relation till klimatet med sedvanlig ekonomisk rapportering.
Ett frivilligt system för rapportering finns sedan 10 år i form av Carbon Disclosure Project (CDP) och denna stiftelse har varit rådgivare till brittiska regeringen för att ta fram en redovisningsstandard. Den kommer inte bara att handla om att redovisa utsläppssiffror utan också reduktionsmål och metoder för att minska utsläpp, liksom analyser av risker och möjligheter som uppstår till följd av klimatförändringarna.
Detta är ett exempel på att när det finns positiva exempel då är det moget för (törs?) regeringar besluta om lagstiftning. Intressant med denna lagstiftning är att det i stor utsträckning är näringslivet självt som ligger bakom, till exempel banker och försäkringsbolag som vill placera pengar med goda avkastningsmöjligheter.

Varje år ombeds 260 företag som är representerade på de nordiska börserna att lämna rapporter till CDP. Av senaste nordiska CDP-rapporten framgår att de företag som rankas högst ifråga om aktiva klimatåtgärder har under fem år uppvisat bättre ekonomiska resultat än genomsnittet av nordiska bolag som tillfrågats. Så här finns argument för de som vill verka för tillväxt och lönsamhet.

På U&We hjälper vi ett flertal med svenska börsföretag med CDP-redovisning och härigenom få insikt om vad de behöver ta tag i för att bli intressanta för investerare och kunder.

Det ska bli intressant att se vad den svenska regeringen säger om det brittiska initiativet.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.