Blogg Om planetens gränse...

I morse lyssnade jag på herrarna Johan Rockström och Anders Wijkman. Inget nytt under solen direkt. Vi lever i antropocenens tid, vilket definieras som den tid då människans verksamhet globalt har påverkat jordens klimat och ekosystem, bland annat genom förbränning av koldioxid och andra växthusgaser.

Rockström talar om nio planetära gränser: klimatförändringen, havsförsurningen, ozonet i stratosfären, de biogeokemiska faktorerna, den globala färskvattenanvändningen, förändringarna i markanvändning, förlusten av biologisk mångfald, kemiska föroreningar, och aerosoler i atmosfären. Gränser som vi är på god väg att överskrida.

Rockström talar också om en deltagare som aldrig är med i internationella klimatförhandlingar men som vägrar att kompromissa, nämligen planeten Jorden. Planeten som har tjänat oss väl i ”10 000 Years of Grace” och som hela tiden jobbat med oss men som nu når sin mättnadspunkt för ekonomisk tillväxt. Begynnande knapphet på naturresurser och stigande råvarupriser följer därpå. ”Kina investerar inte i Afrika av biståndsskäl” kommenterade Anders Wijkman. Så sant.

Business as usual är alltså inte en framkomlig väg. Men vilka är då alternativen? Wijkman har några nygamla idéer som inte är dumma alls. I väntan på ett paradigmskifte med kraftigt skärpta skatter på resurser och tillräckliga krav på energieffektivitet finns andra vägar att gå: hyr istället för köp och återvinn istället för släng.

Det fungerar även i praktiken. Se bara på H&M.

//Maria

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.