Aktuellt Blogg På väg......

…i tågkupén mot Köpenhamn. Snart har det småkulliga jordbrukslandskapet utanför fönstret bytts ut mot kalvande isberg och frustande valar. Hm, undrar hur stor chansen är att få se isbjörn? Myskoxarna är i alla fall bara några minuter borta från där vi landar i Kangerlussuaq. 3.000 – 4.000 myskoxar ska det finnas.

Men innan “inrikesflyget” avgår från Köpenhamn till Grönland har Tällberg ordnat en föreläsning av den danske isprofessorn Dorthe Dahl-Jensen från Ice and Climate Center på Niels Bohr Institutet respektive av Jaqueline McGlade, generaldirektör på EU:s Miljöbyrå. Vi kommer med andra ord få en djup inblick i klimatforskningens frostiga iskärna redan innan vi åker. Titta gärna på det  intressanta inslaget med Dorthe på http://www.flypmedia.com/issues/Dorthe.

//Peter

KOMMENTERA

7 Replies

 1. Menee… att flyga in folk till Grönland för att ha klimatkonferens… Är det vettigt? jag förstår att om man ska dra ihop spetskompetens så måste några flyga. Men lägger man konferensen på Grönland, så måste alla flyga?

  1. Shoo bree… det var ju helt klart en fråga som diskuterades. Förvisso så är resorna klimatkompenserade, men det är ju inte tillräckligt. Det måste också finnas ett skäl att resa. Syftet var att besöka och ta intryck av den snabbast smältande glaciären i världen. Det blir inte riktigt samma effekt av att t.ex. se glaciären på film. Det här gjorde att den här tvärsektoriella gruppen (sammansatt av forskare, riksdagsmän, ledningspersoner från affärsvärlden, ekonomer mm) själva konfronterades med svåremotståndliga fakta om den mycket snabbt accelererande klimatförändringen. Fakta från både glaciären, forskare och från inuiterna själva. Vi tog emot detta inte bara med hjärna utan även med hjärta.

   Deltagarna kom från både Europa, USA och Kanada, så flygresor hade det blivit ändå. Nu när seminariet/studiebesöket börjar gå mot sitt slut kan jag se att det absolut var värt resan, sett ur ett klimatperspektiv. Att se och höra personer som t.ex. VD:n för Preem när han berättar om vilka insikter och intryck han har fått under dessa dagar, och hur han ska utvärdera företagets inriktning för att sätta det inte bara på ett klimatriktigt, utan ett miljöriktigt spår. Det hade garanterat inte gett samma intryck i en konferenshall i Frankfurt eller New York.

   Jag åkte i alla fall tåg så långt jag kunde, dvs från Stockholm till Köpenhamn. Tror inte du också på att det inte är tillräckligt att ta in kunskap med hjärnan, utan att man måste hitta vägar till att ta till sig frågan med själ och hjärta också?

 2. Jo, visst behövs hjärtat också. Men för mig räcker det med bilderna från Grönland, för att hjärtat tillfälligt ska stanna. Eller istäckeskartorna över Arktis.

  Men det är klart att den här resan var viktigare än alla hundratusentals charterresor till Asien. Kan du göra ditt jobb bättre efteråt, så kanske det går att räkna hem.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.