Blogg Palmoljan i fokus...

#41 Långa och komplexa leverantörskedjor stod i fokus på morgonens Planetseminarium som U&We arrangerade. Som exempel användes palmolja. 25 personer från så olika branscher som kosmetika, livsmedel, kemtekniskt och bygg samt miljöorganisationer fick lyssna till hur 3 olika aktörer har agerat för att ta ansvar i sin leverantörskedja.

Först ut var Anneli Bylund från Coop som berättade om vilka varor som har palmolja i sig, vad de gör för att ersätta ocertifierad palmolja med certifierad eller med andra vegetabiliska oljor. Intressant var att endast 3 produktgrupper omfattar ca 60% av Coops totala volym av palmolja i livsmedel. Den 13 maj kommer Coop, Ica och Axfood hålla ett gemensamt seminarium i frågan.

Camilla Zedendahl från Destination Sigtuna berättade sedan om det speciella ansvar den snabbt växande besöksnäringen har och hur de tar detta ansvar. Camilla tog upp det seminarium som hölls i Almedalen och den blogg som startat kallat palmoljejakten. Även en palmoljelista har lagts ut för andras användning. Spännande att samarbetet inspirerat Sigtuna Kommun till att enhälligt över partigränser anta en policy för upphandling fritt från ocertifierad palmolja.

Slutligen beskrev Johan Anell hur branschföreningen Livsmedelsföretagen med över 800 företag gemensamt jobbar med ett svenskt initiativ kring hållbar palmolja där målet är att senast 2015 uppfylla kraven på uteslutande certifierad palmolja enligt RSPO’s kriterier. Liknande initiativ finns i ett flertal andra europeiska länder, bland andra Holland, Frankrike och Tyskland.

Sammantaget känns det som om väldigt mycket är på rätt väg. Men som påpekades av publiken. Nu gäller det att beslutade åtgärder verkligen genomförs samtidigt som kraven för den certifierade palmoljan skärps och övriga länder också övergår till certifierad palmolja så att fortsatt avskogning undviks. Som jag skrivit tidigare är kostnaden för att få certifierad palmolja relativt låg utslaget per person. Låt oss ta chansen att skapa en bra framtid!

 

 

 

Detta är inlägg #41 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.