Blogg Patina som kvalitets...

Vad är det som gör att vi anser ett hus, en möbel eller ett klädesplagg kan förknippas med kvalitet både för stunden och över tid? Eller är det statusvärdet som avgör om ett inköp skall bli av? Och är dessa parametrar tidlösa eller går det även mode över kvalitetsbegreppet?

Ibland kan undertecknad fundera på dessa frågor kanske under en cykeltur på väg till jobbet så kan en fundering komma vad är patina och vad är det för bra med det och hur viktigt är det?

Patina är en beteckning på ålderstecken synliga på ett föremåls yta som är framkallade genom kemiska processer och/eller mekanisk nötning. Synonymer till patinera: ytbehandla, antikbehandla, ge ålderns färg åt, mildra färgen, dämpa färgen

En väl bevarad patina anses ofta ha en värdeförhöjande effekt på äldre föremål, både vad gäller estetiska och ekonomiska värden. Så var det länge men under *1500-talets början i England så skedde det en omvärdering av patina som statussymbol. Tidigare ansågs det fint med ålderspåverkan som visade på långvarigt rikedom, inte nu längre. Nu var det fina att kunna visa på ekonomiska muskler att man minsann hade råd med nya saker. *Källa: Konsumtion: Jacob Östberg&Lars Kaijser (Liber)

Med tiden så blir allting vackert kan man ju tolka patina begreppet som. Hur är det med byggnader blir de vackrare och värdefullare över tid? Bara genom att läsa nedanstående wikipedia beskrivning över arkitektur begreppet så förstår man att det är ett antal parametrar inblandade.

Arkitektur begreppet är förutom den fysiska gestaltningen också läran om formgivning det är också ett multidisciplinärt begrepp ämnesområde som verkar mellan konst och vetenskap och omfattar även landskap.

Med andra ord så räcker det inte att en delmängd faller ur modet utan att det bör vara flera parallella begrepp som kräver synkronisering för att detta skall ske.

Nedanstående bilder är hämtade från den tyska föreningen go2know som anordnar guidningar och foto turer till övergivna platser – företrädes i det gamla Öst-Berlin med omnejd. T ex gamla sjukhus, militäranläggningar, förfallna fabriker och gamla glömda prestige projekt från DDR. Bilderna visar den gamla korvfabriken och blir även en illustration över en fabriks öde. Från början en vacker och ståtlig byggnad för att drabbas av nedläggning för att sedan återupptäckas som den skönhet som den en gång var.

Och hur tusan skall jag lyckas knyta ihop denna bloggsäck? Det kanske är omöjligt ☺ men kan det ändå inte vara så banalt att kvalitet ändå alltid lönar sig. Dvs även om de tillfälliga modenyckerna sätter in som under 1500-talets England så har alltid en schysst patinerad möbel, en byggnad med konst och vetenskap som ledord och även vanliga klädesplagg med kvalitetsskärning en andra chans. Man får hoppas att det även gäller oss dödliga.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.