Blogg Rädd för avskognin...

U&We och ZeroMission är engagerade i att reducera världens avskogning på många plan. Ett initiativ som diskuterats under lång tid i UNFCCC-sammanhang men som ännu inte tagit fart är REDD eller REDD+. Förra veckan anordnades ett möte kallat Asia REDD+ Working Group Meeting (ARWG) högt uppe i Puncak Pass utanför Jakarta, Indonesien och U&We var självklart på plats. De flesta aktörer i värdekedjan var representerade,  från projektdeltagare och projektutvecklare till certifieringsorgan och investerare.

Teodling vid Puncak Pass

Indonesien är ett utmärkt ställe att diskutera frågan på. Stora värden står på spel när Indonesiens kvarvarande regnskogar utarmas och försvinner, även om situationen idag är något ljusare än när avskogningstakten var som störst runt millennieskiftet. Frågan är dock om avskogningstakten idag är lägre på grund av att det inte finns så mycket skog kvar? Trycket från aktiviteter såsom gruvdrift, massaproduktion, palmolja och småbrukare som söker sig längre in i naturskogar är stort. Detta påtalades inte minst från två industrirepresentanter från oljebolaget BP och gruvbolaget BHP Billiton och som försöker få sina respektive organisationer att ta ett större ansvar. Kan inte vara ett lätt jobb!

Det intressanta var att representanter från Indonesiska regeringen var på plats alla tre dagar. De har fått den första av potentiellt flera miljarder dollar från den norska regeringen för REDD+ och är nu i startgroparna för att sätta sprätt på pengarna. Det är angeläget att dessa pengar inte bara försvinner i byråkrati utan att en stor del hamnar där de bäst behövs. Ur ARWG:s synvinkel behövs pengarna bäst hos lokala samhällen som behöver bättre kunskap, säkrare landägande, mer medel och högre kapacitet att försvara sin mark mot omvärldens tryck. Detta var något dessa Indonesiska representanter höll med om och tillkännagav under sista dagen av mötet, att det varit mycket lärorikt för dem och framför allt värdefullt att träffa så många organisationer som redan idag jobbar med konkreta REDD+-projekt i regionen.

Mötet kommer att mynna ut i något som under mötet kallades Puncak Pass Ackords som kommer att beskriva bakomliggande principer för hur ARWG anser att REDD+ bör utformas. Dessa principer håller just nu på att sammanställas och vi återkommer med en separat rapport om det. Tills dess är det bara roligt att konstatera att U&We hittade flera nya samarbetspartners under mötet. Flera REDD+-projekt är nämligen under utveckling i östra och sydöstra Asien och många av organisationerna som utvecklar dessa väljer den banbrytande Plan Vivo-standarden som certifieringsstandard. Dessa projekt ger värdefulla inkomstströmmar till lokala samhällen genom s.k. betalningar för ekosystemtjänster (Payements for Ecosystem Services eller PES) som tillsammans med ex. utbildning, kapacitetsuppbyggnad och säkrat landägarskap gör att de bättre kan skydda skog. Fauna & Flora International utvecklar exempelvis just nu ett Plan Vivo-projekt på Borneo med extremt höga mervärden vad gäller biologisk mångfald  som vi hoppas kunna erbjuda våra kunder innan 2013 är slut.

U&We med representanter från Fauna & Flora International

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.