Blogg Rädda Radioeken...

 Man upphör aldrig att förvånas. På FN-dagen den 24 oktober (måndag) detta Skogens år tänker Stockholms Stad fälla denna gamla ek utanför Radio/TV huset som stått där sedan åtminstone Gustav Vasas tid. Man skyller på svampangrepp och risker för trafiken. Inget politiskt beslut har fattats után några tjänstemän har själva beslutat att utföra detta oåterkalleliga dåd.

Att den före detta miljöhuvudstaden agerar på detta sätt är odemokratiskt och historielöst. Tankarna går till almstriden. Facebooksidan Radioekens vänner samlar de som försöker stoppa detta.

 

 

 

KOMMENTERA

9 Replies

  1. Vi bedrövas av regnskog som skövlas eller kulturminnen som i politiska syften bombas, men ser inte att vi kastar sten i glashus.
    Dessa månghundraåriga träd är bärare av kultur utan ord. Men de är definitivt bärare av minnen.
    Att vistas ute ibland träd ger en läkekraft som är ”påvisbar”. Att riva ett fullvuxet träd är minst lika ödesdigert som att riva Notre Dame pga en vattenskada och hänvisa till att det finns nya tegelstenar att bygga upp katedralen med igen. Självfallet finns gränser när allt dör , men vi har en plikt att stötta den levande kulturen så länge den har kraft.

    När jag gick på Konstfack klättrade jag ofta upp i den och tillägnade faktiskt en stol byggd utifrån Radioekens sensuella former.

    Upp till kamp för de ordlösa mästarna

  2. Som jägmästare, skogspatolog och naturvän stödjer jag tillsammans med Carita Järvinen president i Protect Natura 2000 aktionen att rädda ”Radioeken”. Vi anser att planeringsansvariga bör ta sitt ansvar och visa hänsyn mot detta 1000-åriga kultur- och naturminne. Eken har sett staden växa upp under sin livstid. Även efter sin död är jätteeken väldigt värdefull för en lång rad insekter och svampar. Dessutom ger den en karaktär som är omöjlig att återskapa. Stockholm stad har råd att visa bättre hänsyn! Varför anlägger man inte en vacker park runt eken istället?

    Har skrivit denna på min facebook

  3. Hej Per,

    Håller med, Stockholm har råd. Man borde utgå ifrån att eken ska vara kvar och fråga sig (och experter) vad som behöver göras för att eken ska må bättre och för att ingen ska bli skadad av eventuella nedfallna grenar. Vill man så går det…

  4. Hej! Härligt att ni håller liv i kampen för eken! Vi är många trädvårdare som också kämpar på olika sätt.

    Jag har varit med när en av undersökningarna gjordes, har läst de två senaste rapporterna och har studerat stabiliseringarna som gjorts. Eken har varit omhändertagen av landets bästa trädvårdare under 2000-talet – människor med både stort hjärta för träd liksom de senaste kunskaperna. Jag har också varit med i flera offentliga sammanhang där Björn Embrén, trädansvarig i Stockholm, har utsatts för hård kritik för att han låtit eken stå kvar.

    Jag känner inte till något stadsträd i landet som har lika många stöd som denna. Som området är planerat nu är eken trots alla sina stöd en risk för människor i närheten. Om de nya trädinspektorer som nu kopplats in är lika kunniga som de som redan undersökt trädet, kommer de att komma fram till samma sak: Eken har minskande frisk ved i bärande partier, och utgör risk för människor. Det är den verkligheten vi måste utgå ifrån när vi ska rädda trädet!

    Jag är i många fall förespråkare för att ersätta träd med kort framtid med att plantera träd så att framtida generationer får njuta av stora, härliga kronor. Men den här eken bör utgöra undantag!

    Den här eken är mer än ett stadsträd. Den är ett levande historiskt minnesmärke från tiden innan staden fanns här, det enda minnesmärket på denna annars ganska historielösa plats. Den är helt unik i att den under så lång tid kunnat leva med den behandling den fått. Den har dessutom många decennier, om inte århundraden kvar som åldrande träd. Stockholms stad är under stark omvandling – låt denna ek påminna om hur naturliga åldersprocesser ser ut i naturen! Gör om platsen så att både biltrafik, spårväg, cykel och gångtrafikanter får en intressant plats att färdas igenom och att besöka! Med huvudkaraktären i mitten – eken.

    Det är inte eken som är felplacerad. Det är gator och byggnation som planerats galet, utan tanke på att eken ska kunna leva här. Åtgärda misstagen och återupprätta en bra miljö för denna älskade ek!

    När Vasaskeppet bärgades visste man inte om det skulle gå, länge visste man inte ens om skeppet skulle hålla, om det skulle kunna beredas plats för skeppet och ännu mindre visste man om det skulle kunna vara av intresse för allmänheten. Svindyrt var det dessutom. Se till att ”bärga” också detta träd och göra platsen intressant!

    En annan sak som Vasaskeppet har givit oss: Flera generationer som fått egna erfarenheter av 1600tals skeppsbyggarkonst och hantverk, och mängder av forskningsuppslag. Idag har Sverige närapå inga trädexperter med egen erfarenhet av vård av veteranträd. Behåll eken och låt trädexperter berika landet med dessa kunskaper!

    GÖR OM PLATSEN, INTE TRÄDET!

  5. @Cilla Lundström
    Tack för ett välformulerat & klokt inlägg Cilla!
    Redan 2003-10-28 kunde vi läsa i DN att staden planerade för att ta bort eken och att den skulle ersättas av en ny ek, uppodlad från ekollon från den gamla eken. Jag vet inte om staden planerade för spårvagn då men jag tror inte det. Att eken skulle vara 1000 år är inte troligt med tanke på de äldre fotografier som finns på eken, snarare så är 3-400 år mer rimligt. Men det är ju inte dåligt det heller!

  6. Sant Anders, jag såg en hyfsat kvalificerad gissning som var på 375-425 år. Det är gammalt för att vara en ek i gatumiljö!

    Med trädvårdarens ögon är det här exemparet unikt. Otroligt att det så länge kunnat leva med de markförändringar som gjorts. Ekar brukar duka under snabbare för långt mindre markpackning, hårdbeläggning och uppgrävningar. Det är därför ek är relativt ovanligt som gatuträd.

    Men som sagt, om vi ska få behålla trädet krävs förslag om platsen, hur den kan göras om och hur trädet kan säkras. Jag gillade idén som presenterades i DN idag! http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/lat-eken-bli-turistattraktion

  7. Kungliga Djurgårdseken nr 51 beräknas vara mellan 600 och 800 år och skyddas inom detaljplan för grannkvarteret. Eken finns både avritad och har fått en lång dikt sig tillskriven redan år 1870 p g a sin mäktighet. Omkretsen är 6 meter men omgivande mark är uppfylld med sprängsten och grus och sen asfalterad och stenlagd utom allra närmast som är ett trädäck.
    Någon försämring på senare år framgår inte av scanning men en toppgren dit alla stabiliseringsvajrar går har tappat löven tidigt i år. Månne de två senaste kalla vintrarna inverkat negativt.
    På Södra Djurgården har Prins Eugens ek, som är i betydligt sämre kondition räddats av en mycket duktig trädexpert. Ny markbädd och gödsling mot svamp har fått eken att växa så kraftigt att toppen nu måste klippas ned ett par meter.
    Låt denne duktiga trädexpert från Djurgården få ta hand om eken. Flytta bort biltrafiken. Då kommer eken på Oxenstiernsgatan kunna stå kvar många hundra år till allas glädje!

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.