Blogg Revolution i Indien...

Det verkar vara på Madagaskar som det startade redan på 80-talet. Nu sprider sig revolutionen till Indien och till andra länder. Den indiska regering som först var skeptisk ger nu sitt stöd. Det handlar om risodling som sker utan GMO-utsäde, med mindre vatten, utan kemiska metoder men med naturlig gödsel. Metoden heter SRI (System of Rice Intensification). Det har tagit tid att förstå den fulla potentialen av detta sätt att odla. Kolla film! Kanske inte så underligt, eftersom det dominerande synsättet, drivet av agroindustrin, har varit att genetiskt utveckla utsädet och använda kemiska metoder för att bekämpa ogräs och insekter. Men nu talar vi inte om marginella förbättringar av skördar utan två till fyra gånger bättre avkastning.
SRI går ut på att i stället för att dränka risfälten ska de hålla fuktiga, så att luften kommer åt rötterna. I stället för att sätta risplantorna i klumpar om fyra, som man traditionellt gjort, ska de planteras en och en och med större avstånd. På så vis utvecklar sig rötterna bättre. Plantorna ska sättas ut tidigare, redan efter femton dagar, och planteras ytligt. Många bönder säger också att efter något år minskar arbetsbördan. För fattiga bönder betyder det här att man säkrar matförråden till fler månader på året än tidigare.
Det visar sig också att odlingsmetoden ger bättre resultat på andra grödor, till exempel på potatis, den andra stora stapelgrödan i Indien, vete och sockerrör.
Det här är goda nyheter i en värld där livsmedelsförsörjningen för den växande befolkningen är ett överhängande hot och där vetenskapliga rapporter nu hävdar att klimatförändringen kommer att värst drabba de människor som bor i de fattigaste delarna av världen. Klimatförändringen leder till minskade skördar och gör att priserna på livsmedel stiger.
Det är också goda nyheter när agrotechföretag, som Monsanto, håller på att monopolisera jordbruket genom att ta patent på frön och utsäde och också stämma bönder som spar patenterat utsäde till nästa år i stället för att köpa nytt, något som hela tiden väcker protester senast från Mother Jones.
Det är goda nyheter när insikten sprider sig att plantor inte är små maskiner som går att genetiskt managera, utan komplexa system som samverkar med mikroorganismer och svampar på ett sätt som vi inte har en susning om.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.