Blogg Roligt att twittra l...

Under hösten har vi testat att twittra live från Klimatsalongerna på Ekoteket. Inte så svårt och framförallt väldigt roligt när interaktionen med andra twittrare kom igång. På höstens sista salong pratade vi om vad var och en av oss kan göra för att dra ned på sin energiförbrukning och därigenom sänka sin klimatbelastning.

Figur_konsumtion_klimatpaverkan

En svensk släpper i genomsnitt ut 10 ton CO2e/år. Då är även vår konsumtion inräknad. I det första diagrammet till vänster ser man hur utsläppen fördelar sig på att bo, äta, resa och shoppa. Det andra diagrammet visar fördelningen av kostnaderna för hushållen. Källa: NV.

För att nå en hållbar nivå bör vi ligga på ca 1-1,5 ton CO2e och år. Den nivån hittar man enbart bland länder i Afrika idag, där somliga ligger så lågt som på 600 kg CO2e per person och år.

Den kollektiva känslan både bland de fysiskt närvarande på salongen och våra vänner på Twitter var att det kändes rätt hopplöst. Vad kan man göra då? Susanna Elfors på Asfaltblomman tyckte det var viktigt att fokusera på de stora frågorna, resorna, och inte fastna i detaljer, som vilken mat som var bäst. Avstår du en långresa så sänker du dina utsläpp långt mer än maten. Några av oss hade dock snöat in på maten och ekonomin. Diskussionerna handlade bl a om pengar, potatis och ris! Kalla fakta är att potatis är bättre för klimatet än ris. Men potatis som inte är ekologisk påverkar Östersjön och övergödningen. Ny kunskap för många av oss var att det finns klimatsmart ris. Sumpris som är vanligt i våra butiker, släpper ut massor av metan. Bergsris däremot är fin-fint för klimatet. Är tyvärr inte så vanligt i Sverige.

Vi pratade också om att det är fråga om värderingar, inte bara pengar. Hade vi suttit här på 70-talet hade många av oss rökt runt bordet. Det gör vi inte idag. En förändring som har gått väldigt fort. Kommentarer från Twitterflödet var bl a mindre produkter, mer tjänster. För vi vill ju hålla ekonomin igång, trots allt.

Idéer kom upp att klimatsalongerna framöver skulle bli mer av samtalssalonger där vi i grupp kan prata av oss om vår klimatångest. Låt oss se vad vi hittar på till våren när Klimatsalongerna drar igång igen i samarbete med SVNEkoteket.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.