Igår under politikerveckan i Almedalen presenterade Scan sitt samarbete med U&W [you&we] där Scan bland annat ska erbjuda kunderna möjligheten att kompensera för sin klimatbelastande köttkonsumtion (i genomsnitt ca. 750 kg CO2e per år) genom investeringar i ZeroMission-projekt. Tanken är att i samband med detta slå ett slag för det svenska köttet som i en nyligen presenterad SIK-rapport framstår som klimatvänligt jämfört med importerat kött.
Det var meningen att jag skulle vara med i paneldebatten under evenemanget, men på grund av olika olyckliga omständigheter kunde jag tyvärr inte medverka. Margareta Thorgren som är informationsdirektör på Scan meddelade att initiativet mottogs väl och att det var bra uppslutning på mötet, ca. 65 deltagare. Enligt Politikerbloggen var det efterföljande minglet särskilt uppskattat, ”bästa matminglet i Almedalen”.
Gött, då kan vi fortsätta äta kött!
Johan:
Man kan ju fortsätta äta kött, men förhoppningen är att allt fler ska tänka på miljöbelasningen som köttkonsumtion och produktion orsakar. Om det lyckas kanske fler väljer svenskt eller väljer att äta mindre mängd kött. Om kött är ”gött” kommer jag knappt ihåg, det var länge sen jag provade.
Så huvudanledningen att införa ett klimatkompenseringsprogram är att få fler uppmärksamma på köttets miljöbelastning menar du?
I lantbrukets affärstidning ATL fanns igår en intressant och nyanserad artikel om Scans val av klimatkompensation. http://www.atl.nu/Article.jsp?article=54427&a=Scans%20klimatm%E4rkning%20ifr%E5gasatt
Beroende på vilket ”utsiktstorn” vi vi står i, ser vi uppenbarligen olika utmaningar och problem med klimatkompensation som åtgärd.
Så värst nyanserad vet jag inte om den var. En sågning av Energimyndigheten, och det utan att överhuvudtaget ta upp det pedagogiska problemet med klimatkompensering.