Blogg Slentrianmässigt si...

Efterfrågan av silver minskade när fototekniken digitaliserades. Industrin utvecklar som en följd nya silverbaserade produkter. Silver är miljöfarligt, skriver Richard Arvidsson, Sverker Molander och Björn Sandén, Chalmers Tekniska Högskola, på SvD:s brännpunkt idag. Nu kan vi köpa kläder med silver som tillsats som håller tyget fritt från bakterier. Silvret sköljs ut vid tvätt och sprids vidare. Silver dödar och skadar vattenlevande organismer.

Silver är också hälsofarligt. Tungmetallen dödar bakterier. Men inte utan bekymmer. Silver skapar nämligen antibiotikaresistens hos bakterierna. Ytterligare ett skäl att använda silver med större försiktighet. Användningen av antibiotika är efter flera års arbete på väg att bli mer restriktiv. I syfte att skydda antibiotika som den kraftfulla medicin den är. Att samtidigt slentrianmässigt börja använda silver i allt från träningskläder, kylskåp till rengöringsmedel är inte förnuftigt.

Än så länge finns det inga krav på märkning av konsumentprodukter. Men genom att vara frågvis i butiken och begära svar på varans innehåll är ett sätt att öka uppmärksamheten på silverindustrins kreativa men hälso- och miljöfarliga produktutveckling.

KOMMENTERA

2 Replies

  1. De skriver dessutom:

    ”En förskingrande användning som den i textilier, där silvret sprids i miljön från att ha varit samlat i klädesplagget, omöjliggör återvinning. Brist på silver kan bli ett allvarligt problem i framtiden, och inte bara i form av uteblivna dopgåvor och VM-medaljer. Silver har många viktiga användningar inom elektronik, och inte minst inom teknik som är viktig för att uppnå ett hållbart samhälle.”

    Precis som med fosfor och andra extremt viktiga ämnen som håller på att sina så känns denna aspekt ofta bortglömd.

    Vad tror du om denna teknik som har alla möjliga certifieringar? http://www.agion-tech.com/Technology.aspx?id=156
    Verkar vara joner istället för nano, är det lika dåligt? Det är alltid lättare att stoppa något om det finns ett bra alternativ…

  2. Hej Jeppe!

    Nanoteknik kan ge oss nya lösningar på gamla problem. Med ytaktiva skikt av nanopartiklar slipper vi kanske att använda farliga lösningsmedel. Nanotekniken är i stark utveckling. Och bara en bråkdel av forskningen ägnar sig åt att skaffa kunskap om riskerna med användningen. Vilket innebär att vi får ut nano-partiklar i produkter utan att veta vilka effekter de kan ha. Några dåliga exempel finns. Silver är ett. Om den silverteknik som Du länkar till är ordentligt riskbedömd, har jag inte kunnat se än. Kollar gärna vidare.
    @Jeppe

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.