Aktuellt Blogg Solen=Pengar...

#54 I helgen har i stort sett hela landet kunna njuta av en värmande underbar vårsol. Själv kunde jag njuta dubbelt. Ute på sommarstället satte vi för ett drygt år sedan upp solceller som producerar för glatta livet På ett år har de producerat ca 2000 kWh, vilket är ungefär vad ett normalhushåll konsumerar i hushållsel per år.

Denna el kommer från de 8 solpanelerna på bilden. Det kostade ca 28 000 kr allt som allt. De minskar elkostnaden med runt 1200 kr årligen och ger intäkter på lika mycket genom försäljning av överskott till Falkenberg Energi. Totalt 2 400 kr per år. Underhållskostnaden är noll. Så efter 12 år är anläggningen intjänad och de följande 10-20 åren är ren (i dubbel bemärkelse) vinst. Så om elpriset inte går upp (vem tror på det?) så ska det ge en vinst på upp till 50 000 kr.

Ett bra ställe att få mer information kring solceller och småskalig elproduktion är Bengts villablogg.

För övrigt pågår en stor förändring av elmarknaden i världen. Förnyelsebart växer och sol växer snabbast. McKinsey dödar tre myter kring cleantech i ett intressant inlägg och visar att sol nu växer snabbare än vind. De förutspår omvälvande förändringar på elmarknaderna i ett annat inlägg.

Så vad väntar ni på? Upp med solceller och skaffa er dubbel njutning nu när sommaren och framtiden är här!

Detta är inlägg #54 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.

KOMMENTERA

4 Replies

  1. Hej Viktoria,

    Jag köpte dem direkt av Direct Energy som ju är underleverantör till Vattenfall. Tror inte de säljer direkt längre. Kraftpojkarna och EgenEl är två andra leverantörer.

    En investering på 28 000 som ger en vinst över livslängden på 50 000 tycker jag är god. Att det tar lite tid kan jag leva med. Sedan ger det många andra goda mervärden. Jag ser det som en liten del av ett sätt att minska klimatpåverkan och att minska de stora elbolagens makt.

    Jag har för övrigt O2-andel för elen hemma så jag kan glädjas även när det blåser 🙂

    Vänliga hälsningar / Jens

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.