Blogg Spiken i kistan för...

Jag tänkte avsluta veckans bloggande från U&We/ZeroMission med en kort sammanställning av i min mening mycket positiva nyheter kring kol/förnybart. Jag kände att det just idag behövdes mer positiva nyheter givet utvecklingen i Syrien, Ukraina osv.

  1. Häromveckan kunde man läsa om hur många arbetstillfällen som finns i olika sektorer i USA. Det visar sig att antalet arbetstillfällen inom solindustrin växer 10 gånger snabbare än övriga ekonomin, och då ska man ha i åtanke att tillväxten nu är hög i USA. Solindustrin har idag dubbelt så många anställda som kolindustrin och kommer snabbt ikapp olje- och gasindustrin som fortfarande har ca. 20 % fler anställda. Man undrar hur många arbetare, om de fick välja, hellre skulle vilja jobba med smutsig kol, gas och olja istället för sol.
  2. Ännu en nyhet från USA. Obama gav i veckan ett hårt slag mot ”clean coal” som man kallar det genom att avsluta finansieringen av ett CCS-projekt som Bush lanserade redan 2003 och som kallas ”FutureGen”. Projektet gick ut på att producera el och vätgas från kol med ”nära-noll-utsläpp”. Kritiken har varit hård sedan starten och länge har projektet kallats ”NeverGen”. I min mening är det en otrolig lättnad att politiker börjar genomskåda dessa ”falska” lösningar som planterats ut av särintressen/fossilindustrin och i stället gå på de långsiktigt hållbara alternativen. Det här sker ju samtidigt som Obama skyddar stora områden i Alaska för olje- och gasexploatering. Obama har så här mot slutet av sin mandatperiod växt i min mening.
  3. Norska statens pensionsfond kom igår med en rapport om sin strategi kring hållbara investeringar. På olika sätt försöker man påverka sina innehav. Bland annat hade man 2641 möten med sina innehav under 2014 där man förklarade sin syn på risk, hållbarhet och ägarskap vilket självklart kan ha en stor effekt på sikt På grund av brister i företags ESG-arbete valde man också att divestera 49 innehav, däribland många kolbaserade bolag. En mer radikal lösning men så är också klimatförändringarna ett mycket allvarligt problem. Enligt Grist bedriver 14 av de 49 bolagen kolbrytning, ett producerar kolbaserad el, fem är oljesandsbolag och två är cementproducenter. Två amerikanska bolag som också drabbades bedriver så kallad Mountain Top Removal Mining som förenklat går ut på att spränga bort bergstoppar, sortera ut kolet, dumpa resten i dalgångarna, jämna till och sedan återställa genom byggnation av en golfbana eller liknande. Problemet är bland annat att vattendragen blir förstörda, att människor får sina hemmiljöer förstörda, samt att några av världens mest artrika tempererade skogar i bland annat West Virginia totalförstörs. Bra jobbat Norge! Man undrar bara vem köparen är? Titta i infografiken nedan från senaste numret av magasinet Environmental Finance om du är intresserad av pengarna som står på spel för kolindustrin (Kina inte inräknat) och hur mekanismerna fungerar.

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.