Aktuellt Blogg Svårt att stoppa kl...

I går publicerade International Energy Agency (IEA) en 700-sidig rapport ’World Energy Outlook’. Den ger en dyster bild av sakernas tillstånd.
Efterfrågan på energi kommer att öka med 33% från 2010 till 2035, men det antagandet bygger på att världens regeringar håller sina åtaganden att lägga om energisystem och effektivisera.
2035 kommer Kina att konsumera 70% mer energi än USA, men ändå endast hälften så mycket per person som amerikanarna.
Positivt är att andelen fossila bränslen mellan nämnda år minskar från 81 till 75%, medan andelen förnybar energi går upp från 13 till 18%. Men det är hästlängder från vad klimatforskarna säger krävs för att inte klimatet ska skena.
Nå, men satsas det inte på förnybar energi? Statliga subsidier globalt kommer att öka från $64 miljarder till $250 miljarder. Men då ska man notera att stödet till fossil energiproduktion under förra året var drygt $400 miljarder. Det är inte konstigt att det är segt att stoppa klimatförändringen, när sex gånger mer bidragspengar pumpas in i fossil energi än i förnybar.
Det scenario som IEA anser mest troligt är att koldioxidutsläppen under de närmaste 25 åren kommer att motsvara 75% av utsläppen de senaste 110 åren. Det kommer att höja temperaturen med 3,5 grader, vilket ligger långt bortom vad klimatforskarna ser som tryggt. Suck…
– För vart år som går utan att vi ser tydliga signaler för investeringar i ren energiteknik desto svårare och dyrare blir det att nå kraven för energisäkerhet och klimatpolitikens mål, säger IEA:s chefsekonom Fatih Birol.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.