Blogg The business of busi...

The business of business is business.” Det är Klas Eklund, Sveriges första hållbarhetsekonom, som citerar Friedman under sitt anförande på konferensen ”Klimatutmaningen” i Lund. Milton Friedman menade att företagens uppgift är att tjäna pengar till aktieägarna. Punkt. Klas Eklund håller förstås inte med, så ser inte spelreglerna ut längre. Idag kan man tjäna pengar FÖR ATT man gör gott.

Jag har haft förmånen att under två dagar möta människor som gör just det – goda (med betoning på GODA) affärer. På KRAV:s marknadsseminarium under onsdagen presenterades resultatet från 2015 och försäljningen av KRAV-märkta varor fortsätter att öka. Nu behöver vi (förhoppningsvis) inte längre hålla andan lite oroligt och tänka att ”det-kanske-är-en-trend-som-snart-viker” utan nu känns det som om det har satt sig. Det finns tillräckligt många som aktivt väljer ekologiska varor för att producenterna ska satsa på att ta fram fler produkter. Det finns fortfarande hål på marknaden; fortfarande ekologiska produkter som behöver tas fram och fylla hyllorna, fortfarande behövs fler människor som ser värdet av att välja mat som är producerad med omsorg om vår planet och fler företag som ser hur de kan koppla affären till hållbarhet och som vill göra planetnytta lika gärna som de vill göra affärsnytta. Men vi har kommit en god bit på väg.

Så gårdagen ägnade jag åt KRAV, åt mat och dryck, och den här dagen har jag ägnat åt att moderera företagare som antar klimatutmaningen från COP21. I Lund samlades stora och små företag, forskare och studenter för att dela erfarenheter och utmaningar. Markku Rummukainen inledde dagen med en sammanfattning av resultaten från Paris-mötet och vilka utmaningar världen står inför. Efter att ha konstaterat att målsättningar och verklighet inte riktigt är samstämmiga (för att uttrycka det milt), landade han ändå i dur. För visst kan det se svårt ut, nästan oöverstigligt, men det är bara att börja hugga i. Börja göra det vi kan, bit för bit. ”Det behöver inte vara klart till i eftermiddag”, sa han. Det är bara att göra. Bara att börja.

Och det är ju det vi gör. Plötsligt kändes det ganska hoppfullt. Och när Klas Eklund hade citerat Friedman och sedan berättade hur finansbranschen nu har börjat jobba för att inte bara bli mindre dåliga, utan för att börja göra gott, då kändes det som om… som om det är nu det händer. Det här är de åren som man i framtiden kommer hänvisa till när man berättar om hur det vände. När förståelsen ökade, när hållbarhet och ansvar började bli självklart och när människor började prata hoppfullt om framtiden.

Det är nu jag kan börja svara “Yes we can” när mina barn frågar om jag verkligen tror att det kommer gå bra. Och jag kommer mena det.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.