Blogg Trädplanteringsproj...

För andra året i rad organiserar Arvid Nordquist en resa till Nicaragua och trädplanteringsprojektet i San Juan de Limay. När gruppen kom fram till Limay hälsades de välkomna av Kahlil Baker som leder projektet och sedan åkte hela gruppen ut i fält för att besöka en plantskola och en tre år gammal trädplantering.

Bussturen till plantskolan blev extra spännande då bussen fick punktering. Istället fick gruppen från Sverige, som bestod av 16 personer klättra upp på flaket till projektets pick-up, ett sätt att åka som är vanligt här, men som kanske inte svenskar är vana vid.

På plantskolan arbetade just idag 6 personer, men det brukade oftast vara fler. De satt och fyllde små påsar med jord som sedan projektets tekniker kommer att plantera fröer i. När man såg jorden de använde, som var bra växtjord insåg man snabbt skillnaden mot jorden som man i övrigt såg på marken. Ett stort problem är att den tidigare avskogningen i området har lett till en kraftig degradering av jordkvalitén och förluster av humuslager. En viktig målsättning är att träden när de blir stora och får täckande kronor ska bidra till att bygga upp jorden igen.

De som arbetade vid plantskolan berättade om hur projektet var bra för att det skapade många arbetstillfällen, även för de som själva inte ägde tillräckligt med mark, och därför inte kunde delta i projektet med egen skogsplantering.

Därefter vandrade vi över en flod som nu under torrperioden bara var några decimeter djup och kom fram till den tre år gamla trädplanteringen. Där fanns rader av olika trädtyper, några snabbväxande som redan var 3-4 meter höga, och andra rader med bland annat Mahognyträd som ska bli till det värdefulla virket som bönderna ska kunna sälja efter 25 år.

Kahlil berättade att man behöver förstå att projektet inte bara handlar om att plantera träd, det är efter trädplanteringen som projektet verkligen startar. Då behöver träden skötas om, efter några år ska de gallras. Efter ytterligare några år avverkar man de snabbväxande träden som antingen kan användas av bonden lokalt till att göra staket mm, eller som framtidsplanerna är, för att tillverka träbriketter. Efter ytterligare några år tar man ner några större värdefulla träd, samtidigt har man fått fram nya träd av de snabbväxande sorterna och det som var en trädplantering har nu blivit en självgenererande skog. Projektet syftar till förändrad markanvändning, och att det ska skapas ny skog i området.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.