Blogg Uppdatering från Co...

Vår praktikant Theres Tjernberg har varit i Bolivia en tid. Där har vi ett av våra klimatkompensationsprojekt som bland andra Fritidsresor stödjer genom sin 5+5-kampanj och som Theres passar på att besöka. Projektet kallas ArBolivia och ligger i närheten av staden Cochabamba. Theres rapporterar här från sitt första möte med organisationen ArBolivia i Cochabamba.

Jag har varit Cochabamba i ungefär två veckor nu och förundras fortfarande över alla nya intryck som ständigt flödar. Jag vaknar varje morgon till en utsikt av Anderna som ståtligt omringar staden, den ständiga vårens stad. Klimatet är fantastiskt behaglig. Människorna är otroligt vänliga och hjälpsamma och det finns ett varande i nuet som ofta kan saknas hemma i Sverige.

Här befinner jag mig för att besöka projektet ArBolivia som U&We samarbetar med. Detta är ett intressant trädprojekt med småbrukare bosatta vid gränsen till Amazonas. Projektet finns i fyra områden som alla gränsar till nationalparker i regnskogen, närmare bestämt här!

Dessa är områden som under många år utsatts och fortfarande utsätts för omfattande avskogning. Människor från Anderna har sedan 30-talet tagit sig ned mot lägre breddgrader för att bruka jorden i ett av Latinamerikas fattigaste länder. Även om jordbrukarna är medvetna om de fördelar som träd ger har de inte själva råd att stå för kostnaden för så långvariga projekt, deras behov av mat för dagen är helt enkelt för påtagligt. Detta behov har under många år lett till att marken brukas genom den mindre vänliga metoden slash and burn. Marken görs genom denna metod brukbar för exempelvis majs eller ris, grödor som båda är resurskrävande och i en snabb takt degraderar jorden. Efter ett par år är jorden obrukbar och måste då ligga i träda under en lång period.

Det är just här ArBolivia kommer in!

Med hjälp av finansiering samt gedigen kunskap om hållbart skogs- och jordbruk bygger småbrukarna tillsammans med ArBolivias personal ett trädplanteringsprojekt som bryter det negativa mönstret av avskogning och förstörda jordar. Träden som planteras binder koldioxid, där klimatnyttan beräknas i enlighet med både Plan Vivo och CarbonFix-systemen. Samtidigt ger det bönderna en hållbar inkomstkälla, då de under rättvisa förhållanden får betalt för det timmer som deras landområden i sinom tid producerar. Det finns tre typer av träd som planteras, vilka delas upp efter hårdhet. Beroende på vilken kategori trädet tillhör kan det användas för olika ändamål och skördas under olika år. Den vanligaste inhemska arten som planteras är Tejeyeque. Ett frö från detta träd ser ut såhär.

Utöver detta bidrar trädplanteringen till ökad biologisk mångfald, förbättrad jordmån, minskad erosion, och inte minst till bättre vattenhållning. Projektet arbetar samtidigt även med agroforestry, pastoraljordbruk, gröna korridorer samt naturskyddsområden.

José Bailly är ansvarig för all utvärdering samt övervakning av projektet och har berättat om deras omfattande arbete, vilket bidar till trygghet både för investerare och småbrukarna själva.

Om ett par veckor kommer jag besöka småbrukare i området Rurrenabaque. Håll tillgodo!

/Theres

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.