Blogg Vad tycker du om kä...

#62 Då jag är miljövetare i grunden och arbetar inom hållbarhetsområdet händer det då och då att jag från utomstående får frågan ”vad tycker du om kärnkraft”. För många anses kärnkraft vara en ren energikälla som är lösningen på klimathotet. Min bild är en annan. Även om det hänt en del på området förknippar jag främst kärnkraft med de stora riskerna kopplade till konsekvenserna av en olycka, lagring av det radioaktiva avfallet och de säkerhetspolitiska aspekterna, men även smutsig framställning av uran som i sig är en ändlig och sällsynt resurs. Dessutom är det en extremt kostsam teknik, inte bara själva etableringen utan även driften vilket skiljer sig starkt från exempelvis en vindkraftpark.

En aspekt jag dock inte reflekterat särskilt mycket över är hur stora mängder vatten ett kärnkraftverk kräver. Så mycket att vattenfrågan i sig är en begränsning för tekniken i en värld där en tredjedel av världens befolkning lider av brist på färskvatten. Detta fick jag en fördjupning inom då jag för ett par veckor sedan var på Världsvattendagen som anordnades av Stockholm International Water Institute (SIWI). Temat i år var ”Energi och vatten- en livsviktig förening”. Seminariet tog sin utgångspunkt i att alla energikällor kräver vatten i sin produktion, det kan handla om råvaruutvinning, kylning, odling av grödor för att producera biodrivmedel och driva turbiner etc. Energi och vatten är därmed nära sammanlänkande och enormt viktiga för hållbar utveckling, fattigdomsbekämpning och välfärd.

90 % av den globala energiproduktionen är vattenkrävande och enligt en av talarna, Markus Wråke från IVL, står enbart energiproduktion från kol- och kärnkraft för 15 % av den globala vattenanvändningen (!) Därtill beräknas energisektorns vattenbehov att öka. Det gör att vattenfrågan kommer bli allt viktigare för planering och lokalisering av energiprojekt och kan även vara en begränsande faktor för vissa energislag, i synnerhet för kärnkraft.

Efter detta innehållsrika seminarium både befästes och breddades min bild av kärnkraftens baksidor. Inte så konstigt att tekniken är på en tydligt nedåtgående trend då den både är dyr, riskfylld och innebär så många osäkerheter för investerare. Förnybar energi lyftes fram som ljuset i mörkret där t.ex. billiga solpaneler från Kina visar på hur en kostsam teknik plötsligt blivit en lönsam investering.

Det här är min bild, nu vill jag veta, vad tycker du om kärnkraft?

En mer omfattande sammanfattning av dagen och detta intressanta tema finns i den här kortfilmen där flera av talarna och även jag själv blir intervjuade.

//Johanna

Detta är inlägg #62 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.