Blogg Våga reflektera...

Att anordna en egen Oscarsgala. Kan det vara något? I den senaste Oscarsgalan så blev det en hel del strul. Fel film prisades i hastigheten och snopna vinnare fick lämna tillbaks Oscarsstatyetterna.

I fredags fick jag ett tillfälle för reflektion. Jag skulle närvara vid en kär gammal släktings begravning. För mig gav denna dag två olika typer av eftertanke.  Självklart den existentiella, paradoxalt kan man säga att genom att stämma möte med döden fick jag extra energi då jag fick möjlighet att träffa släktingar som jag inte träffat på lång tid.

Den andra tanken som dök upp under restiden var gällande vår ibland bristande förmåga att springa i ekorrhjulet utan att hinna ta del av det som pågår runtomkring – livet.

Att känna att vi utvecklas och når djupare inom oss själva är tillfredsställande. Konsten att reflektera kan vara ett viktigt verktyg på vägen. Nyttan är bl a:

·       Upptäcka dig själv
·       Bli medveten om dina egenskaper.
·       Få distans till rutiner och invanda handlingar
·       Pröva, ompröva och söka kunskap
·       Kunna handla i nya situationer, beteendeförändring

 

oscars

Gjorde ett par slagningar på nätet och kunde konstatera att reflektera kan sägas vara inlärningens moder. I bl a Kolbs modell finns det en flerstegsraket:

Jag lär mig effektivt om jag …

1.     först får egna erfarenheter genom egna upplevelser
2.     reflekterar över det jag upplevt
3.     får hjälp med att bearbeta begrepp och teoretisera kring det jag upplevt
4.     testar mina erfarenheter

Det är väl inte så mycket att invända över Kolb och hans upplägg. Utmaningen är ofta att hitta tiden för reflektionen i vardagen i yrkesliv som privatliv. Förutom att det kan vara viktigt med reflektion som en del av läroprocessen så kan det vara den avgörande biljetten för att komma ut ur ekorrhjulet.

Konsten att bli mer effektiv kan därför handla om att våga lägga in slacktid. Och för att genomföra det så behöver man koll på sin tid: Här är ett praktiskt tips från Henrik Kniberg (effektivitetskonsult) att få kontroll över sin tid genom att göra en prioritering

Hur prioriterar man rent praktiskt?
– Tänk ut vad du gjort den senaste veckan under dygnets alla timmar. Ta fram en bunt papperslappar och skriv ner vad du har gjort och hur mycket tid det tagit. Det kan vara sysslor på jobbet, att du lagar mat, hämtar barn eller ägnar dig åt ett fritidsintresse. Skriv även ner vad du vill göra som du inte hinner i dag. Sen ska du välja bort lappar, alltså sysslor, för att få in det du vill.

Tips på att göra en personlig reflektion på ett strukturerat sätt fick jag från produktivitetsbloggen (En konstellation som ger ut podcasts och handfasta råd. Deras syfte är att: ””Göra vardagen enklare, roligare och effektivare, så att du kan lägga tid på det som faktiskt betyder något för dig”)

Man kan anordna en personlig Oscarsgala som går ut på att fokusera på vad du har uppnått istället för att fokusera på vad du har kvar att göra. En egen gala är ett litet roligt sätt att faktiskt få ett kvitto på att man åstadkommer en hel del när man springer runt i ekorrhjulet. Och garanterad så kommer priset att delas ut till rätt person. Galan körs med fördel i följande kategorier:

·       Bästa projekt
·       Bästa goda gärning
·       Bästa komfortzonsutvidgare
·       Bästa dag
·       Bästa lärdom

I yrkeslivet så finns det ett otal möjligheter att reflektera. En är att stanna upp under dagen, under mötet, gärna två och två genom att prata med varandra för att undvika att man fastnar i sin egen minnesbild.

I U&We´s vardag så har vi stormöte var tredje vecka då utser vi en observatör. Denna person ger sin syn på dagens möte som sista punkt. Var det en bra ton, var deltagarna lyhörda för varandra, var många aktiva mm

Reflektion är kanske det enklaste och naturligaste vägen till personlig utveckling. Ett vanlig fel är att det blir recension istället för reflektion. Det är inte meningen att man i detta läge skall värdera om något är bra eller dåligt.

Än så länge har jag inte hunnit testa en egen Oscarsgala. Förutom att cykling till och från jobbet ger en bra reflektionsstund så har min rutin har blivit att försöka skriva en veckosammanfattning över den gångna veckan. Det blir en stund av reflektion men också en möjlighet att i efterhand kunna se vad alla dessa dagar tog vägen. Har gjort det i snart 10 år och nu är det ganska kul läsning att hoppa in i anteckningarna från förfluten tid. Om jag har blivit klokare genom detta får andra bedöma  (:)

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.