Aktuellt Blogg Vandring i Gorongosa...

Vi har gjort ett lärorikt besök i Gorongosa National Park och gjort en walking safari. Regnet stod som spön i backen hela natten och morgonen. Men när det var dags att vandra blev det uppehåll. Vår guide Rob berättade om fjärilar, spindlar, småkryp, fåglar, ägg, visade krokodilspår, elefantbajs, berättade om hur olika växter hjälper varandra och samverkar med olika insekter och växter som används av människor för olika ändamål. Vi såg inga elefanter och lejon men fick ut mycket av vandringen. För säkerhets skull gick det en vakt allra först men den elefantstudsare över axeln och sist gick en annan vakt och hade koll bakåt. Rob har en camp med ekologiskt stuk i mitten av parken med fem tält och en träkoja, två sängar i varje tält, väggarna bestod av myggnät. Gorogosa blev hårt utnyttjat under inbördeskriget och nu försöker man återställa den biologiska mångfalden genom att införa djur och växter som hör hemma där men som försvann.
Vårt trädprojekt ligger som en buffert utanför parken. Man kallar det en ’human fence’. Genom att de som bor där får försörjning genom trädplantering och bevarande av skog minskar deras behov att gå in i parken för att tjuvskjuta, hugga ner träd eller plocka ut ved. Projektet får därmed utöver klimatnyttan en stor positiv effekt på bevarandet av biologisk mångfald. Genom försiktig ekoturism av den sorten som Rob bedriver skapas också lokal försörjning.

Genom att använda Google Earth kan man stoppa tjuvskyttar. När de tänder en eld för att laga matsyns röken via satellit och parkpolisen kan gripa dem. Man sätter kragar på djur så att man kan följa deras rörelser via satellit. En elefant blev kvar på samma ställe i två dagar vilket indikerade att den blivit skjuten. Men innan polisen hann in i skogen fick man en ny signal att elefanten var i Beira ( en stad vid kusten ). Man fångade in signalen och förstorade bilden så att man såg huset där signalen kom från. Sedan skickade man dit polisen. Då hade tjuvskyttarna huggit av fötterna (gör man bordsben av), svansen, snabeln och betarna. Tjuvskytte ger lågt straff men illegalt innehav av vapen ger rejält straff.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.