Blogg Vi nominerar Taking ...

#14 Jag avslutar veckan på ett mycket trevligt sätt med att nominera ett projekt och person till ett hedervärt pris, Land for Life Award (L4L), och kommer direkt att tänka på följande citat:

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it’s the only thing that ever has.

Personen som jag och ZeroMission nominerar, Kahlil Baker, stämmer så väl in i den grupp människor Margaret Mead syftade på med sina ord ovan. Projektet heter CommuniTree Carbon Program. Det ligger i Nicaragua och drivs av bland andra Kahlil i egenskap av chef för organisationen Taking Root. I projektet utbildas lokala småbrukare i hållbara jord- och skogsbruksmetoder och de får så kallade payments for ecosystem services (PES) för att plantera och vårda träd som de planterar på underutnyttjade delar av sin mark. Resultatet som kommer ut är klimatkompensation i form av Plan Vivo-certifikat som vi på ZeroMission säljer till klimatansvarstagande företagskunder såsom Arvid Nordquist.

Kahlil Baker längs till höger och småbrukaren Ernesto Calderon visar upp projektet för Erica och Philippe från Arvid Nordquist

Att plantera träd är inte någon högteknologisk lösning, vilket jag på ett sätt uppskattar. Till skillnad från CCS, kärnkraft, geoengineering och andra föreslagna lösningar på klimatproblematiken är det ganska skönt att ibland luta sig tillbaka och känna trygghet i att man arbetar med en metod som bevisligen fungerar, och har gjort så under en lång tid, det vill säga fotosyntesen. Dock ska man inte underskatta svårigheterna med att bedriva hållbara skogsprojekt. Det är en sak att plantera träd. Det är en helt annan sak att åstadkomma långvarig beteendeförändring och bestående resultat och det är här Taking Root gör ett så fantastiskt jobb. På ett enastående och innovativt sätt försöker de på olika sätt göra skogsbruk till ett attraktivt alternativ för de lokala småbrukarna. När Kahlil första gången kom till Nicaragua var skog bara någonting som stod i vägen för uppfödning av kreatur och odling av grödor, men det börjar långsamt förändras. Nyckeln har varit att försöka hitta de underliggande orsakerna till varför skog skövlas och varför trädplantering inte är attraktivt. En enkel sådan orsak är kunskap som är otillräcklig i regionen och den luckan täcks upp av utbildning, men det handlar om mer än så. Om en småbrukare ska plantera träd gäller det att det finns avsättning för exempelvis den ved, timmer, frukt etc. som träden producerar. Idag finns inte detta på plats, vilket givetvis bidrar till att göra trädplantering mindre intressant. Taking Root håller därför på att titta på hur man i regionen kan producera och sälja sågat timmer och inte minst briketter för att underlätta transporter av biomassa samt effektivisera användningen av densamma. I detta projekt kommer avverkning inte att börja ske förrän om ca. 5-10 år, men Taking Root är alltså redan på bollen så att lösningar finns på plats när tiden är inne. Även om träden i Nicaragua växer upp till 10 gånger snabbare än i Sverige gäller det att även där tänka långsiktigt.

För oss som marknadsför klimatkompensationen som kommer ut ur projektet är Taking Root otroligt tillmötesgående och innovativa. Nyligen hjälpte de oss att producera följande film som förklarar hur projektet och Plan Vivo-systemet fungerar. Ett stort tack till Theres Tjernberg som var till stor hjälp i processen och vars röst ni hör i filmen. Tack också till Brooke van Mossel Forrester på Taking Root.

Kahlil, Brooke och alla andra på Taking Root förtjänar alla priser och all uppmärksamhet de kan få. De är verkligen lysande exempel på hängivna människor som kan förändra världen. Därav vårt arbete idag med att nominera dem till L4L. Dock kan man inte leva på priser och utmärkelser. Projektet behöver fler kunder och fler långsiktiga kundrelationer. Är du eller den organisation du jobbar på intresserad av att stärka er miljöprofil genom att beräkna och kompensera för er klimatpåverkan samt stödja Communitree Carbon Program? Kontakta i så fall mig eller någon kollega på ZeroMission.

Trevlig helg!

Detta är inlägg #14 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.
Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.