Blogg Vi odlar mångfald...

Mot bakgrund av stadsodlingstrenden som nu sveper över landet levererar dagens kolumnskribent i DN en annan sida av den biologiska mångfaldsdiskussionen. Det handlar om den odlade mångfalden. Mycket av de grönsaker och rotfrukter som odlas i Sverige idag har ett ursprung i andra länder samtidigt som mycket av den nationella genetiska variationen genom åren gått förlorad. Utifrån ett hållbarshetsperspektiv är det därför viktigt att behålla och använda de genetiska variationerna som finns kvar. Människan har använt sig av växtförädling i århundraden. I kontext av klimatförändringar och livsmedelsförsörjning kan det vara en förutsättning för att vi ska kunna säkerställa framtidens produktion. Det handlar helt enkelt om att ta fram grödor som exempelvis tål nya väderförhållanden i ett framtida Norden.

En diskussion om växtförädling kan även föras i samband med den ständigt omdebatterade gentekniken. För eller emot, frågan är ingen enkel nöt att knäcka men ytterst angelägen i en tid då klimatanpassning är nödvändig samtidigt som människor dagligen dör av svält och undernäring!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.