Blogg Vill du vara med och...

Känner du till Angeredsutmaningen? Angeredsgymnasiet utanför Göteborg samlar ett stort antal nyanlända elever med invandrarbakgrund varav få har kontaktnät utanför släkt, stadsdel eller skola och saknar förebilder i vardagen. Elevernas framtids- och omvärldssyn är begränsad då de har svårt att se på vilket sätt de ska leva sitt vuxenliv.

Angeredsutmaningen vill ändra på detta och skapa bryggor mellan skola och externa partners inom näringslivet och offentlig sektor. Det kan handla om allt från att vara mentor, erbjuda praktikplatser, föreläsa, ”adoptera en klass”, men framförallt att vidga elevernas drömmar, visa att de är viktiga och att det finns framtidsutsikter för dem.

Initiativet startades 2013 i samband med att Max hållbarhetschef Pär Larshans ställde frågan till näringsliv och företagsledare ‘Vad gör ni för ungdomarna på Angeredsgymnasiet? Hur kan ni hjälpa dem att få kontakt med arbetslivet och få chansen att pröva på? Idag har utmaningen växt till ett nätverk bestående av ett 30-tal aktörer som förutom Max Hamburgare inkluderar bl.a. Sweco, SCA, IKEA, Myrorna, Skanska, Estrella och SVT.

ZeroMissions engagemang i Angeredsutmaningen är nytt och tar avstamp i vårt klimatkompensationsprojekt Trees for global benefits i Uganda som drivs av den lokala miljöorganisationen Ecotrust. Angeredsgymnasiet har nämligen en vänskola i Uganda, Entebbe Comprehensive Secondary School, som ligger i närheten av Ecotrust huvudkontor. Under vårt kundbesök till Uganda i höstas tillsammans med Pär Larshans passade vi därför på att besöka skolan och prata med dåvarande rektorn Abby Mubiru. För inte så länge sedan reste även sex elever och två lärare från Angeredsgymnasiet på ett två veckor långt utbytesbesök till Entebbe Comprehensive Secondary School där de fick vara med i undervisningen, bo hos lokala familjer och se både stad och landsbygd.

Som en symbol för vänutbytet ordnade ZeroMission tillsammans med Ecotrust att ett träd för varje Angeredselev planterades på skolgården i form av en gemensam aktivitet. Varje träd tas nu hand om av tre elever vardera från Entebbe Comprehensive Secondary School som även har fått utbildning i klimatfrågan och trädplantering av Ecotrust.

Träden är inte bara en fin symbol för vänutbytet utan även ett sätt att involvera ungdomar, både i Sverige och Uganda, i klimatfrågan och trädens roll för klimatanpassning och kolbindning. ZeroMission klimatkompenserar även alla resor i samband med vänutbytet vilket gör att ytterligare träd planteras i Trees for global benefits i Uganda.

Dina, Ruwar och Abdi är alla tre drivna elever från Angeredsgymnasiet som genom en uttagning fick möjligheten att besöka Uganda och har nu fått varsitt träd planterat i sitt namn.

Angeredsutmaningen håller just nu på att sprida sig nationellt. Vill du vara med och vidga drömmar? Kolla in www.angeredsutmaningen.se

//Johanna

 

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.