Aktuellt Blogg Visby vinner, så my...

Då har jag klarat av min första dag i Almedalen och min allra första livesändning i en TV-soffa. Jag är nöjd och inser att Almedalen är ett roligt, viktigt evenemang och som DI skriver sant demokratiskt.

Lite kort om miljögenomslaget bland seminarierna i veckan. 21 procent av seminarierna är anmälda som grönt almedalsevenemang. Dessutom kan man även i år nominera till Hållbart evenemang i Almedalen 2012 senast 5/7 kl 12.00.  Anordnas för andra året av SIS.

11 procent av seminarierna handlar om klimat och miljö. 14 procent tar upp frågor kring socialt ansvar som mänskliga rättigheter, jämställdhet och integration. Under tisdagen finns drygt 440 arrangemang att välja på, varav 40 om klimat & miljö. Själv börjar jag dagen i @SVN-huset i Science Park, Strandgatan 1. Frukostseminarium om att lägga på ett kol och hur näringslivet kan vara med och rädda världen?!

Deltog på Naturskyddsföreningens seminarium om Vem ställer bilen som Anna har bloggat om. Träffade på Karin Svensson Smith (MP) som berättade om en rolig kampanj som genomförts i Lund – Inga löjliga bilresor. Den har slagit väl ut, delvis tack vare att ingen vill stå där med dumstruten. Även Sunfleet var på plats och jag slängde ut möjligheten att låna vår elbil från Volvo under veckan – antingen med eller utan samtal med någon av U&We:s konsulter. Vill du prova? Hör av dig via Twitter och @Planetsalong.

Till Miljödepartementets seminarium om att Kasta pengarna i sjön tog  jag med mig Johan Ununger från Saltå Kvarn vars yttersta mål är att rädda Östersjön. Visste ni att 90 % av kostnaderna för komma till rätta med Östersjön kommer från övergödningen, 50 % av dessa står jordbruket för.

Under seminariet presenterades en färsk rapport om hur komma till rätta med Östersjöproblematiken – BalticStern. En rapport som kommer att följas av vidare studier under helgen. Den presenterades på SVDs Brännpunkt  och finns i sin helhet på Stockholm Resilience Center.

I den avslutande panelen säger Björn Carlsson, grundare av stiftelsen Baltic Sea 2020 att det värsta är genomförandeglappet. Forskarna nöjer sig med att få sin rapport presenterad i Science. Politikerna är nöjda när de skrivit under ett samarbetsavtal. Detta skapar bara halva broar som vi ännu inte klarat att brygga över. Lite lustigt att eventet avslutas med en signering av ett nytt samarbetsavtal mellan svenska kommuner runt Östersjön – bl.a Kalmar & Vaxholm.

Under onsdagen kommer Miljödepartementet släppa en film från måndagens evenemang i Landshövdingens residens trädgård, som sannolikt blir sevärd.

Vill du själv följa vad som händer i Visby under Almedalsveckan (på plats eller via sociala media), försök att börja dagen med God Morgon Almedalen som sänds av JMW varje morgon mellan 8-9. Eftersom det var Miljöpartiets dag deltog Anders Wallner, MPs partisekreterare med intressanta reflektioner om att föra dialog med medlemmar och medborgare. Från mitten av sädningen kan du se Svante Axelsson och mig ta oss an frågan Hur mår miljöfrågan idag? Sändningen avslutades med ett samtal med Per Grankvist om mammon och… Själv längtar jag till nästa gång jag får ta plats i en TV-soffa

Jag har haft en rolig och intressant dag! Båda gott inför veckan. Hoppas vi ses eller hörs i vimlet!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.