Blogg Workshop och besök ...

De senaste dagarna har varit fullspäckade. I torsdags hade vi en workshop där U&We tillsammans med forskare och representanter från Stockholms stad och Fortaleza stad diskuterade grönytefaktorn. Det blev många diskussioner om hur den kan anpassas för olika städer och vikten av att kvantifiera ekosystemtjänster för att på ett tydligt sätt visa för beslutsfattare vilken viktig funktion de har i våra städer.

På fredagen besökte vi området Sabiaguaba, där forskare från Fortaleza kartlagt flora och fauna. Efter en skumpig tur i jeep fick vi se mangroveskog, för att sedan åka vidare och titta på de sanddyner som är viktiga habitat för många flyttfåglar i området. Under eftermiddagen fortsatte vi vår färd till Vila do Mar. Vila do Mar är ett område längs kusten där man de senaste åren arbetat med att återskapa den fem kilometer långa stranden samt skapa bättre förhållanden för de boende i området. Tidigare låg bostadshus precis vid stranden och stora mängder sopor (stranden har hitintills rensats på 17 ton sopor!) spolades rakt ner i havet. Stranden var otillgänglig för de boende, både på grund av att den var förorenad men också för att den förknippades med kriminalitet och droger. I dialog med de boende har nya lägenheter byggts längre in i området och en strandpromenad och cykelväg gör i dag stranden tillgänglig.

För att återställa stranden, som tidigare bara var några meter bred, har man använt sig av ekosystemtjänster. Genom att kartlägga sandens rörelser han man byggt vindskydd av palmblad och spridit frön från inhemska växter för att på så sätt stoppa sanderosionen och återskapa stranden. Vila do Mar ett exempel på hur ekologiska och sociala aspekter balanserats i stadsplanering. En tryggare boendemiljö har skapats för invånarna och ett viktigt ekosystem har återskapats, vilket gör att de boende i Vilo do Mar numera vänder sina blickar mot havet.

//Anna

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.