U&We
  • Om oss
    • Våra värderingar
    • Vår vision
    • Vårt arbetssätt
    • Vår historia
    • Samarbeten och nätverk
    • Kvalitet- och hållbarhet
    • Integritetspolicy (GDPR)
    • För studenter
  • Tjänster
  • Kunder
  • Aktuellt
    • Blogg
    • Pressrum
    • Events
    • Nyhetsbrev
  • Kontakt
  • Svenska
    • pt-ptEngelska
    • svSvenska
    • pt-ptPortugisiska
    • pt-ptSpanska
MENY
AktuelltBlogg
Alla författare Alla kategorier
Amanda MöttönenAnna LarssonAnnie MånssonCecilia NäsmanEbba KuylenstriernaEllinor EkeGöran WiklundGästbloggareHåkan EmilssonJens JohanssonJessica CernaJohan SolbergKatrin DahlgrenMalin PumplunMaria SilvaMaria CosnierOscar SegermarkPeter WrenfeltZeroMission
VISA ALLA KATEGORIER jordbruk CirkulärtEkosystemtjänsterEnergiFinansFöretagGlobaltHållbarhetJordbrukKlimatKommunikationLivsmedelMiljöNyheterPlanetnyttaResiliensSocialTeknikTraincationUrban
21 april 2015

Tillståndet i världen

Förra måndagen lanserade World Watch Institute årets utgåva av rapporten State of the World, som har publicerats sedan 1984. Lanseringen i Washington D.C. gick att följa via direkt videolänk och jag bänkade mig i soffan eftersom eftermiddagen i USA var kväll hemma i Stockholm. Vill du se lanseringen i efterhand finns den här. Talar gör bl.a. Gary Gardner (WWI), Nathan John Hagens (tidigare hedge fund manager som undervisar I humanekologi vid University of Minnesota; medgrundare till the Bottleneck Foundation, och chefredaktör för theoildrum.com) samt Catharine Machalaba (EcoHealth Alliance Program Coordinator for Health and Policy). Årets rapport har underrubriken Confronting Hidden Threats to Sustainability och lyfter i 10 kapitel fram frågor som t.ex....
distansmötenjordbrukKlimatTillväxtzoonosa sjukdomar
07 maj 2014

Butikstips och en efterlysning

#68 Kalastiderna är över för i år. Fjortiskalas idag och 16-årspartaj förra veckan har medfört att jag inventerat de ekologiska butikerna i mina nya kvarter. Här är några av mina nya och gamla favoriter: Kate´s Organic Market En komplett liten livsmedelsbutik med allt du kan tänka dig som är ekologiskt, rättvist och ibland närodlat. Butiken med fantastiskt serviceinriktad personal ligger på Heleneborgsgatan. Dagens kyckling från Hageby fick följande omdöme av min pappa: "Så här god kyckling har jag inte ätit sedan jag åt kyckling i Frankrike på 70-talet..." Primör En mataffär med mycket ekologiskt och närodlat. En fantastisk frukt & grönsaksavdelning där jag förra veckan hittade ekologisk savoykål! Linser, fröer och bönor i lösvikt! Dessutom...
blogg100jordbrukLivsmedellivsmedelsbutik
05 maj 2014

Spar pengar – ät lyxigt!

#66 Besöker du lyxrestauranger i Norden så bjuder de nu för tiden på vårlök, ramslökskapris, granskott, almfrön, löktrav, gulplister, svinmålla med mera. Listan på restaurangernas vilda växter kan bli väldigt lång. Trenden hos de yppersta nordiska köken förväntas också sprida sig till både kvarterskrogar och hemmaköken. Så här års är de vilda växterna extra delikata när de som spröda primörer just har slagit ut i vår natur. Vi brukar skörda ramslök i skogen invid vår granne på landet och samtidigt kommer de första, späda nässlorna vilka blir nässelsoppa. Igår gick vi bland stenarna på stranden och plockade vi strandkål som vi stekte med smör och lite lufttorkad skinka. Superdelikat! Vi måste avsevärt minska...
Biologisk Mångfaldblogg100ekosystemtjänsterjordbrukLivsmedel
20 december 2013

Kemikaliejordbruket ger förebud om "peak food"

Kan ekologiskt producera mat till alla på hela jorden eller är det en lyxproduktion? En inte helt ovanlig fråga som jag ofta får av min omgivning när jag berättar hur jag väljer matvaror i butik. Istället bör man kanske vända på frågan, kan kemikaliejordbruket föda jordens befolkning om vi godtar lite förstörd miljö? Nu rapporteras det allt oftare om stagnerande skördar världen över. I flera fall så allvarliga att man börjar tala om "Peak food". I gårdagens The Guardian har Dr. Nafeez Ahmed skrivit artikeln Dramatic decline in industrial agriculture could herald 'peak food'. Nafeez Ahmed tar i artikeln upp några nyckelåtgärder för att komma till rätta med utmaningarna. Minska matsvinnet Effektivare vattenanvändning Minska beroendet...
Ekologiskt jordbrukjordbrukkemikaliejordbrukpeak food
14 september 2011

Ekologisk produktion är ur klimatsynpunkt bättre än eller lika som konventionell

Många journalister och rubriksättare söker fler läsare genom kontroversiella och indragande rubriker. Inget konstigt i det. Men oj så olyckligt när rubriken tvärsäkert sågar en vetenskaplig rapport! SIK har nyligen publicerat en mycket intressant rapport om Klimatavtryck av ekologiska produkter. På Vetenskapsradion har man rubricerat morgonens inslag med "dött lopp mellan ekologiskt jordbruk och konventionellt" och säger i inslaget att det är "ingen skillnad klimatmässigt mellan eko/konventionellt jordbruk" enligt forskarstudie. LRF skriver om samma rapport och menar att det är "olika utmaningar för ekologiskt och konventionellt jordbruk". Magdalena Wallman, agronom och forskare på SIK säger så här: "- Det har varit farhågor om att ekologisk produktion är sämre ur klimatsynpunkt än konventionell, men...
CO2-utsläppEkologiskt jordbrukjordbruk
VISA FLER
VISA FLER  
U&We
Catalyst for Good Business
  • Om oss
    • Våra värderingar
    • Vår vision
    • Vårt arbetssätt
    • Vår historia
    • Samarbeten och nätverk
    • Kvalitet- och hållbarhet
    • Integritetspolicy (GDPR)
    • För studenter
  • Tjänster
  • Kunder
  • Aktuellt
    • Blogg
    • Pressrum
    • Events
    • Nyhetsbrev
  • Kontakt
© U&We
+46 8 34 65 65 hej@uandwe.se
U&We
  • Om oss
    • Vårt arbetssätt
    • Samarbeten och nätverk
    • Våra värderingar
    • Vår vision
    • Vår historia
    • Kvalitet- och hållbarhet
    • För studenter
    • Integritetspolicy (GDPR)
  • Våra värderingar
  • Vår vision
  • Vårt arbetssätt
  • Vår historia
  • Samarbeten och nätverk
  • Kvalitet- och hållbarhet
  • Integritetspolicy (GDPR)
  • För studenter
  • Tjänster
    • Analyser
      • TNFD – Taskforce On Nature-related Financial Disclosures
      • Scope 3-screening
      • Kamelanalys
      • Fotavtryck
      • Klimatpositiv
      • Omvärldsanalys
      • Intressentanalys och -dialog
      • Väsentlighetsanalys
    • Strategi och förändring
      • Science Based Targets
      • Vision och handling – ledningsstrategier
      • Hållbarhetscoach
      • Verktygslåda
      • Planetnyttig stadsförvaltning
      • Grönsamma affärer
      • Grönytefaktor
    • Uppföljning och utvärdering
      • Ledningssystem
      • Hållbarhetsredovisning
      • Klimatredovisning i Our Impacts
      • Worldfavor
    • Utbildning
      • Grundläggande miljöutbildning
      • Utbildning om ekosystemtjänster
    • Klimatkompensation
  • Kunder
  • Aktuellt
  • Blogg
  • Pressrum
  • Events
  • Nyhetsbrev
  • Kontakt
  • Svenska
    • svSvenska
    • pt-ptPortuguês
    • esEspañol
    • enEnglish
U&We använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen.
Stäng