U&We och Albaeco presenterar tillsammans en masterclass i biologisk mångfald för näringslivet. Sätt biologisk mångfald i fokus för att klara rapporteringskraven och övergången till en mer hållbar affär!
Utbildningens moment
1. Varför biologisk mångfald: Vad säger forskningen om nuläget för biologisk mångfald och kopplingen till andra hållbarhetsutmaningar? Varför behöver näringslivet sätta detta i fokus? Här får du:
- Lära dig om relationen mellan biologisk mångfald och andra planetära gränser
- Genomgång av hur olika verksamheter påverkas av förlust av biologisk mångfald
- Övning: Lära dig hur förlusten av biologisk mångfald påverkar även ditt företag
2. Biologisk mångfald som väsentlig fråga: Bedöm, analysera och välj metoder för att arbeta med biologisk mångfald i verksamheten. Utbildningen går igenom:
- Dubbel väsentlighetsbedömning (DMA), fokus biologisk mångfald
- Scenarioanalys för biologisk mångfald
- Övning: Datahantering, exempel på underlag och data som behövs
3. Rapporteringskrav och biologisk mångfald: Hur hänger rapporteringsdirektivet CSRD ihop med ramverk och verktyg för biologisk mångfald?
- Lär dig om rapporteringskraven i ESRS E4
- Lär dig hur arbetet med CSRD underlättas genom kopplingen med till exempel ramverket Taskforce on Nature-related Financial Disclosures och Science Based Targets-initiativet
- Övning: Utgångspunkt ESRS E4
4. Mot en mer hållbar affär: Från rapporteringskrav till möjligheter för naturen och affären! Här kommer vi gå genom:
- Hur ett aktivt arbete med biologisk mångfald kan ge affärsfördelar och bidra till resiliens i affärsmodellen, konkurrensfördelar och ett stärkt varumärke
- Exempel på åtgärder som kan implementeras inom olika branscher (biomimicry, naturbaserade lösningar, bl.a.)
- Hur ni sätter mål inom biologisk mångfald, exempelvis Science Based Target for Nature
- Övning: Hitta din hållbara affär
5. Kommunikation: Vad kan och får man berätta om sin påverkan på naturen? Lär dig:
- Hur undviker ni både greenhushing och greenwashing (Green Claims)?
- Vikten av en gemensam berättelse som lyfter det interna arbetet med hållbarhet och den externa kommunikationen
- Övning: Framgångsfaktorer för en lyckad kommunikation
Utbildningen passar dig som…
…vill och behöver förstå hur biologisk mångfald hänger ihop med rapporteringskrav och hur detta förhåller sig till affärsnytta och kommunikation. Utbildningen är inte branschspecifik och är relevant för alla företag som brottas med dessa frågor – oavsett storlek. Särskilt relevant är utbildningen för dig som är hållbarhetschef, inköpsansvarig, hållbarhetskommunikatör, styrelseledamot eller har ett hållbarhetsansvar på ditt företag. Inga förkunskaper krävs.
Vårt mål med utbildningen…
…är att du som deltagare erhåller en grund i hur biologisk mångfald relaterar till rapporteringskrav, hållbarhetskommunikation och inte minst till affären. Kunskapen ska kunna ligga till grund för såväl strategiska affärsbeslut som mer transparent och relevant kommunikation och välunderbyggd rapportering.
Anmälan senast 6 november. Begränsat antal platser!
Varmt välkomna till vårt kontor för en fullspäckad utbildning den 20 november. God lunch och fika ingår.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta oss på hej@uandwe.se eller info@albaeco.com.
Om U&We
Sedan nära 30 år tillbaka har U&We jobbat för att bistå företag att förstå, hämta kraft från och navigera bland hållbarhetsfrågorna för att möta krav från ägare, kunder, lagstiftare och samarbetspartners med syfte att skapa hållbara och lönsamma affärer.
Om Albaeco
Albaeco är en fristående organisation med bred expertis inom hållbar utveckling och spetskompetens inom planetens gränser, resiliens, transformation, ekosystemtjänster och biologisk mångfald. Albaeco bildades 1998 och är medgrundare till Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.
Våra kursledare
Peter Wrenfelt
En av U&We:s grundare som i 30 år har arbetat för att utveckla affärer så att det gynnar både företagen, planeten och de människor som berörs. Utöver förändringsprocesser och andra managementfrågor är han också en erfaren expert när det gäller analyser och utredningar som rör miljö och hållbarhet. Peter är utbildad på Stockholms universitet med inriktning på ekonomi, miljö och samhällsplanering.
María Jesús Silva
María är utbildad biolog med inriktning mot miljö vid Universidad de Chile och jobbar hos U&We sedan 2023. I rollen som hållbarhetskonsult jobbar María bland annat med scenarioanalyser och impactbedömningar för biologisk mångfald, CSRD rapportering och vetenskapliga mål enligt SBTi metodiken.
Fredrik Moberg
Fredrik har en doktorsexamen i systemekologi och har mer än tjugo års erfarenhet som forskare, hållbarhetsexpert och miljökommunikatör. Han har specialiserat sig på att göra forskningen om planetens klimat och ekosystem mer tillgänglig och användbar för såväl offentlig som privat sektor.
Marika Haeggman
Marika har en bakgrund i systemekologi och resiliens. Hon har över tio års erfarenhet av att kommunicera och förmedla forskning till olika målgrupper och aktörer. Utgångspunkterna är resiliens, planetens gränser, biologisk mångfald, ekosystemtjänster och matproduktion.