Blogg Lucka #7. Ett ljus t...

När jag i morse läste om att Greta kommit till Madrid, att hon fick ha polishjälp för att ta sig fram genom pressuppbådet som mötte henne vid tåget och att det var kanske fyrahundra tusen som deltog i klimatstrejken därstädes, då tändes ett litet ljus. Det tänds då och då men släcks ganska snabbt av nästa larmrapport om hur illa ställt det är i vårt hem Jorden.

Jag började reflektera över huruvida de ungas röster kommer att kunna åstadkomma att styrande politiker börjar lyssna till vad forskarna säger. Kommer det bli ett momentum av att de ungas framtid ligger i ena vågskålen? Eller blir det som vanligt, dvs. business as usual?

Tankarna gick till Buckminster Fuller (1895 – 1983). Buckminster Fuller eller bara Buckie var en arkitekt, filosof, uppfinnare och visionär som inspirerade många. En av de stora tänkarna av sin tid. Myntade uttrycket Spaceship Earth. Uppfinnare av geodesic domes (Globen i Stockholm). Han använde konstruktionen trim tab som en metafor för hur individer ska kunna känna sig starka, kunna påverka större förlopp och åstadkomma förändring i samhället. Alltså det som behövs just nu.

En trim tab är ett litet roder som sitter ytterst på huvudrodret på stora fartyg. När man vrider på det uppstår ett vattentryck som verkar på huvudrodret. Denna trim tab förmår på så vis att svänga hela fartyget. Att vara en trim tab, menade Buckie, var att inse att man med lite kraft kan påverka stora förlopp och att den insikten ger kraft att agera.

– So I’m positive that what you do with yourself, just the little things you do yourself, these are the things that count. To be a real trim tab, you’ve got to start with yourself, and soon you’ll feel that low pressure, and suddenly things begin to work in a beautiful way. Of course, they happen only when you’re dealing with really great integrity.

 Kommer den samlade trycket från unga och alla andra ”små” människor till sist bli så kännbar att politiker kommer att tvinga till beslut? Kanske det redan i Madrid visar sig att den kraften inte kan negligeras. Vändpunkten kommer då politiker inser att för att bli omvald krävs att man måste lyssna på forskarna. Större förändringar följer en cykel som alltid upprepar sig: 1.Tiga ihjäl. När detta inte går: 2. Förlöjliga. När det inte heller går: 3. Lyssna och acceptera.

Vi är inte framme vid 3. Ännu. Men mitt ljust brinner för att vi ska komma dit….

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.