Blogg Samverkan gör plane...

U&We:s vision är Planetnytta. Att hjälpa företag och verksamheter att inte bara minimera negativ påverkan på planet, människor och ekosystem utan att ge ett nettopositivt bidrag – vad det nu kan innebära. Det är inte självklart hur det ska gå till på alla hållbarhetsområden, men jag tänker att det är det som kännetecknar en kraftfull vision – att man vet vart man vill komma och vågar sikta på det, även när det finns oklarheter om hur det ska gå till, att våga lita på att vi kommer hitta lösningar under gång. Samverkan med andra aktörer är en nödvändighet eftersom vi – liksom alla andra – har begränsat med inflytande på egen hand.

Vi delar vår vision, och samskapar resultatet, med vårt systerföretag ZeroMission. Och vår kund MAX Burger, även om de senare inte använder ordet planetnytta.

MAX fyller 50 år i år och som en del av firandet tar de ett tydligt kliv framåt i klimatarbetet och lanserar klimatpositiva burgare, eftersom det inte räcker att vara klimatneutral för att klara de globala klimatmålen. MAX hållbarhetschef Kaj Török presenterade arbetet i Vancouver i förra veckan, se hans presentation här!

Vi har haft nöjet att samarbeta med MAX i deras klimatarbete sedan 2007, och vi är glada över att ha fått bidra även till detta senaste steg, genom den klimatanalys som ligger till grund för klimatkompensation och klimatpositivt utfall. Vad det innebär och vad som krävs kan du läsa mer om på vår hemsida, där vi beskriver arbetet mer i detalj.

Den klimatkompensation som ZeroMission levererar till MAX, genom sina samarbetsparners i Afrika, ger utöver den kolbindning som krävs många robusta effekter på inkomster och livskvalitet för småbrukare och lokala ekosystem. Det senare vittnar inte minst Ugandas minister för Vatten och Miljö, Paul Mafabi, om i sin födelsedagshälsning till MAX:

“On behalf of Uganda’s Ministry of Water and Environment, I congratulate Max Burgers on their 50th anniversary.  This anniversary coincides with a decade of Max Burgers consistent Foreign Direct Investment in smallholder agroforestry in Uganda, through Trees for Global Benefits.  This has helped mobilise thousands of smallholder farmers to work towards improving the management of natural and productive systems on which they depend for their basic needs of water, food, fibre, medicine and raw materials.  

Max Burgers support through Trees for Global Benefits is the largest of its kind from a private company direct to smallholders in Uganda. It is upon this background therefore that I salute Max Burgers and wish them many more anniversaries.” 

Den samlade mängd individer och organisationer som gör en sådan här satsning möjlig är imponerande. Allt ifrån MAX alla leverantörer och deras underleverantörer som hjälpt till att samla in data om råvarors och produkters klimatpåverkan, via MAX egna medarbetare och externa revisorer som granskat, till de Plan Vivo-projekt och småbrukare där ute i världen som planterar och sköter träd och binder kol. Samverkan för planetnytta gör planetnytta.

Låt dig inspireras, bli klimatpositiv du också, join the movement – klimatberäkna din produkt, klimatkompensera med god marginal och registrera din klimatpositiva produkt på Clipop!

Läs mer om MAX lönsamma satsning på klimatåtgärder!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.