Blogg Stockholm delar - de...

Idag lanseras samarbetet mellan Konsumentföreningen Stockholm och Hygglo, för underlätta för privatpersoner att dela allt från hushållsprylar, släp, fordon mm med alla digitala grannar. U&We, som har varit med och stöttat KfS under processen, bjöd idag in till ett frukostseminarium där båda parterna fanns på plats för att berätta mer. 

För KfS, en organisation som är 102 år gammal är visionen att vara medlemmarnas bästa affär. Med 800 000 medlemmar är målet att hjälpa Stockholmarna att konsumera smart och hållbart. Och då tänker de inte bara i Coopbutikerna, utan även hur de genom partnerskap och samarbeten kan erbjuda sina medlemmar hållbara alternativ.

Här kommer Hygglo in i bilden. Plattformen är bara två år gammal, men har redan etablerat sig som en viktig aktör på den svenska delningsekonomimarknaden.

Det nya samarbetet går ut på att medlemmarna i KfS får incitament att börja dela på sina prylar genom en lägre avgift på hyran. Det är alltid gratis att lägga upp en annons, men uthyrningsavgiften till plattformen är lägre och varje gång du hyr ut något planterar KfS ett träd via Vi-skogen.

Det viktigaste för att få delningsekonomin att få fart är att skapa en stor volym så att det blir enklare & snabbare att dela än att köpa nytt. Eller som Ola på Hygglo sa under sin presentation:

 

Den nya delningsekonomin, accelererat genom teknikens framgång har mycket att lära av den kooperativa rörelsen som har funnits i över 100 år.

När en 102-åring och en 2-åring samarbetar för framtiden börjar en spännande resa som vi har tyckt har varit både lärorikt och kul att vara en del av.

Varför behöver vi en delningsekonomi: I augusti kommer vi att ha förbrukat vår andel av världens naturresurser – så kallad Earth Overshoot Day. Se det som att hela årslönen spenderas tills sommaren, men räkningar finns kvar att betala fram tills jul. Utsläpp från näringslivet fortsätter att öka, och den bransch som ökar mest i absoluta tal är tillverkning av motorfordon, släpfordon, byggverksamhet, övrig maskinindustri och tillverkning av elapparater.

Vad alla ovan har gemensamt är att är att de likaväl skulle kunna delas istället för att ägas.

Genomsnittsanvändningen för en borrmaskin under hela sin livslängd är 15 minuter

Privatbilar står parkerade mer än 90% av tiden. Förutom borrmaskiner och bilar äger många hushåll flera andra prylar, som gräsklippare, tält, takbox, släp, verktyg….

Självklart är det inte nytt att dela på resurser. Genom människans historia har vi har hyrt och lånat av varandra sedan vi började tillverka verktyg. Det som är nytt är att vi genom digitaliseringen och tekniken nu kan dela med människor som vi inte känner personligen, vilket gör det enklare och snabbare.

Den identifierade miljövinsten i att öka resurseffektiviteten av våra prylar är den viktigaste pusselbiten. Vi kan inte fortsätta att spendera hela årets lön till halvårsskiftet, för då finns det inget kvar, varken till oss eller nästa generation som också ska kunna leva på den här planeten.

Vill du bidra? Titta uppe på vinden, vad har du för pryl hemma som du kan tänka dig låna ut? Kanske din racercyckel, ditt tält, eller borrmaskinen? Lägg upp den på Hygglo och hjälp skapa den prylpoolen som behövs så at det är ”sjukt nära, typ grannen och gärna inte för många trapport upp” till det du behöver, när du behöver det.

Övrigt:

Pressmeddelande från Konsumentföreningen Stockholm om det nya samarbetet

Är du nyfiken på hur er organisation kan komma igång med delningsekonomin? Ta kontakt med Johan Solberg.

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.