Blogg Biologiska Mångfald...

Idag firas den Biologiska Mångfaldens dag. Det kanske inte är så mycket att fira egentligen. Snarare sörja. Mångfalden trängs tillbaka. Sveriges lär knappast nå de internationella åtagandena vi gjort. Svenska Naturskyddsföreningen  beräknas att 100 arter om dagen försvinner. En del arter antas till och med försvinna innan vi upptäckt dem! En del forskare anser biologiska mångfalden är en minst lika viktig fråga som klimatet.

Men intresset för mångfald tycks ha vaknat. Det skrivs och pratas mycket, inte minst pollinerande insekter, som vi är så beroende av för våra livsmedel. Så det finns hopp!

Själva genomför vi flera aktiviter idag genom vårt projekt Bin i Stan för att lyfta fram mångfalden. Vi inviger en bikupa hos Sveriges Radio, en annan hos Scandic Hasselbacken och vi medverkar till att Stockholms Stad anlägger ängsmark på Kruthusplan som ligger i Diplomatstaden.

Vi har också lanserat den djärva visionen att göra hela Nationalstadsparken till en pollinerarvänlig zon, vilket innebär att den ska bli en inkubator för pollinatörer som sedan kan spridas sig över hela staden.

Det finns mycket man kan göra själv också. Påverka bostadsrättsföreningen eller hyresvärden att plantera på gården. Ha blommor i fönsterlådor eller på balkongen. Det blir landningsplatser för pollinatörer. Men tänk på att de ska vara växter de gillar!

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.