Blogg Du sköna nya värld...

Det är inte utan att det ibland kan kännas som om man, vi, står på en rätt skakig grund, såhär mitt i ett teknikskifte, kryddat med en nära förestående ekologisk kollaps och där sandbruna vindar sveper över stora delar av världen. Det är inte utan att man då och då lyfter blicken en stund, undrar ’hur ska det gå’ innan man väjer undan för tanken. För nog ska det gå, bara på ett annat sätt.

Mina barn är precis så där stora så att de på allvar börjar fundera över vad de ska välja för väg i livet. Det känns ju inte helt pedagogiskt eller moderligt att säga ’ah va f-n, det spelar ingen roll för det kommer ändå någon robot eller AI och gör jobbet, och så kommer ni nog vara fullt upptagna med att överleva i antropocen. Lär er plocka de bästa granskotten’. Någonstans tänker jag att det är lite… hm, nedslående? Att säga så till sina halvvuxna telningar.

Jag läste en artikel i DN för någon vecka sedan där de listade tio framtidsyrken, när AI och robotar tar över de vanliga jobben. Klimatrevisor och vertikalodlare stod på deras lista. Jag tänkte fylla på den, och lämna den som en kärlekshälsning till mina barn och alla andra ungar på planeten.

Katastrof-psykolog, eller Chaos Strategy Facilitator

Ja, det här jobbet känns ju rätt obvious. I en tid när klimatångesten kramar hjärtan och hjärnor, lamslår företagsledare och politiker och förmår i övrigt hyfsat intelligenta människor att stoppa huvudet i sanden – då behövs psykologer som med fast och ändå varsam hand kan leda oss rätt i tanke och handling. Det kommer även finnas Chaos Strategy Facitilitator, Special Focus KBT, som kommer hjälpa människor att möta sina värsta rädslor genom att stänga in dem i en bikramyogastudio och öppna dörren först när de har börjat meditera.

Art-bevarare, eller Leading Species Protector

Det här kommer vara ett av de viktigaste och kanske mest spännande yrkena. Det gäller att i tid hinna rädda exemplar av hotade arter, extrahera deras DNA och bygga upp nya stammar. Art-bevararna kommer ha mycket resor i tjänsten så det blir svårt att kombinera med ett i övrigt socialt liv. Det kommer sannolikt finnas olika inriktningar med delvis varierande status. De som mest ägnar sig åt att rädda sjögräs och slemsvampar är lite mindre coola än de som räddar komodovaraner. Men coolhetsfaktorn vägs upp av förväntad livslängd.

Senior sagoberättare, eller senior manager and protector of stories and experiences

Morgondagens underbetalda kulturarbetare. Det är de som samlar in, dokumenterar och för vidare erfarenheter och historier från mänskligheten. Utmaningen för dem blir att kunna hitta ett språk som kommer kunna förstås av nästa livsform som kommer, när mänskligheten har gått under. Det kommer sannolikt bli en kombination av bilder och naturtrogna modeller av förlorade ekosystem (naturskogar och korallrev) och ideer som gått ur tiden (demokrati och allas lika värde). Uppgiften är att på något sätt förmedla vad kommande livsformer INTE ska göra, och även att på ett lite nostalgiskt sätt hålla kvar delar av vår historia. Att säga ’Vi var här’ till de som kommer efter.

Assisterande ekosystemtjänstproviders

Och när ekosystemen slutligen går ut i strejk och vägrar producera fler gratis tjänster till otacksamma människor, och när ställföreträdande elektroniska insekter, pumpar, kvarnar och andra maskiner av olika anledningar inte funkar – då behöver vi en arme av människor som utför ekosystemtjänster. Dock inte gratis. Manuella pollinerare har vi redan sett, och vattenreningsverk och luftrenare, men i framtiden behövs fler servicegivare än så. För AI och robotar i all ära, men när elektriciteten går – för att ryssen har dragit ur kontakten eller för att stormen har fällt stolparna – då behöver människor rycka in och hantera översvämnignar, torka och se till att vi har ok jordkvalitet.

Öskvinnor och ösmän, eller Senior Flood Controller, och Assisting Flood Controller

En del av gruppen Assisterande ekosystemtjänsproviders. De här ösmänniskorna här blir en slags jourhavande robot, med särskilt fokus på att hantera översvämningar till följd av klimatförändringarna. I stunder när allt är lugnt, det vill säga när elektriciteten fortfarande funkar, då ska öskvinnor och ösmän tänka vackra tankar som de föder in i internet, som motvikt till trollen. Men när katastrofen kommer drar de på sig fiskestövlarna och beväpnar sig med öskar och hinkar och hanterar översvämmade områden på bästa sätt. Alltså, öser bort vatten ur tunnelbanor, källare, gator och serverhallar. I det här yrket kommer det finnas goda möjligheter att avancera, från Assisting Flood Controller till Senior Flood Controller, där den senare har större fokus på att tänka vackra tankar. De samarbetar mycket nära nästa yrkesgrupp.

Vattenbärare, eller Leading Water Carriers

Vattenbärarna, liksom ösmänniskorna, sätts in när elektriciteten går. Deras primära uppgift blir då att spara vattnet som ösmänniskorna tar bort, frakta det till en bra uppsamlingsplats där de sedan vaktar vattnet tills de behöver bära det någonstans där det behövs, när det behövs. När de vaktar vattnet har de också uppgiften att filma vattenblänk och spela in porlande ljud som sedan sänds på storbildsskärmar och i högtalare över samhället för att mildra människors stress.

Jordkvalitetsupprätthållare, eller Senior Soil Quality Supporter

Kanske inte det första jobbet som mina tonårsbarn kommer välja, men en väldigt viktig uppgift. Senior Soil Quality Supporters ska se till att bevara jordkvaliteten och jordproduktionen när alla tusenfotingar, jordlöpare, daggmaskar, gråsuggor och diverse andra småkryp har dukat under. I väntan på att Leading Species Protectors lyckas få fram nya arter med fokus på att bryta ner växt- och djurdelar till näringsrik jord, så måste människor rycka in. Det blir ett frenetiskt tuggande. Lite beroende på vilken tarmflora jordkvalitetsupphållarna har så får de arbeta på olika platser med olika växtlighet.

Välkommen, du sköna nya värld!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.