Blogg E-waste: öka din me...

Om vi ska se något positivt med att jobba hemifrån i och med Covid-19 så är det alla spännande webinar en kan ta del av. På bara några veckor har många av oss ökat vår digitala kompetens och hittat den bästa platsen i hemmakontoren för digitala möten och webinar. Hur viktigt det är med en välfungerande laptop och uppkoppling har också blivit tydligt. Men vad händer med våra tekniska prylar när de har gått sönder eller ersatts av en nyare modell?

I tisdags hade TCO Certified ett webinar på temat: How to reverse the growing negative trend of e-waste. En expertpanel från olika delar av världen diskuterade elektroniskt avfall med utgångspunkten i att 50 miljoner ton e-waste genereras varje år och majoriteten av detta bränns upp eller hamnar på soptippar. Vilket både orsaker föroreningar och är skadligt för mänsklig hälsa men som även är ett slöseri med begränsade resurser. 

New UN coalition to tackle electronic waste

IT produkter har en komplex värdekedja med flertalet hållbarhetsutmaningar. Problematiken med elektroniskt avfall drivs av att det är billigare att exportera avfallet än att återvinna och ta hand om det i sitt egna land. Ungefär 20 % av det elektroniska avfall som uppstår återvinns. Majoriteten av e-waste från Europa hamnar i Västafrika och Asien.

Trasig skärm – laga eller köpa ny telefon?

Många av oss tänker inte ens två gånger när skärmen gått sönder eller batteriet blivit dåligt. Vi passar på att köpa en nyare modell trots att vi hade kunnat laga skärmen eller bytt batteri. E-waste är på många sätt ett designproblem. IT produkterna är inte designade för att hålla länge och vara lätta att återvinna – snarare tvärtom. Det alternativet som finns på marknaden idag är Fair Phone, ett företag som tillverkar telefoner med utgångspunkt i längre livslängd, aktivt arbete för att minska e-waste och ansvarsfullt inköp av mineraler. 

Hur ska vi tänka framåt?

Framtidsspaningen eller framtidsförhoppningen på webinariet var att vi inom IT går över till det cirkulära där företag erbjuder IT produkter som en tjänst. På så sätt förskjuts ansvaret för att ta hand om avfall till producenten vilket är ett incitament att öka livslängd och ändra design för att kunna ta tillvara på metaller och andra råvaror i produkterna. 

 

Experternas tips:

  • ”One more year” – ställ in dig på att använda din IT produkt minst ett år till, bara det gör stor skillnad. Laga istället för att köpa nytt om någon del går sönder. 
  • Leta efter produkter med en uttalad strategi för lång livslängd. 
  • Efterfråga hållbara alternativ hos din IT leverantör – detta skickar signaler till marknaden. 
  • Mindfulness – öka din kunskap och medvetenhet kring e-waste problematiken. 
  • Välj produkter som är certifierade enligt TCO.

Läs mer om TCO och e-waste på deras hemsida. Den 15e april anordnas ett till webinar: Data centers in focus – risks, opportunities and challenges

turned-off white monitor beside white camera

 

 

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.