Blogg Hur jag blev praktik...

 

 

Hej!

Jag heter Maria Jesus Silva och det här är min sjunde vecka som praktikant hos U&We. Det är imponerande hur snabbt tiden går när man får lära sig mycket kring intressanta hållbarhetsfrågor. Här ska jag berätta lite hur hamnade jag på U&We och vad innebär det här steget i mitt professionell karriär.

Hur hamnade jag på U&We?

Jag kommer från Chile, det där långa och smala landet i Sydamerika. Chile har en fascinerande mängd av ekosystem, som alltid har inspirerat mig och fyllt mig med förundran. På grund av detta och med syftet att arbeta för deras skydd valde jag att studera biologi med inriktning mot miljö på Chiles Universitet. Jag är en nyfiken person, och efter jag var klart med mina studier reste jag till Nya Zealand ett år och jobbade i en mjölkfabrik. Där märkte jag att en viktig ingrediens för att skydda ekosystemen är genom att bygga upp hållbara livsmedelsystem. Tillbaka i Chile jobbade jag som naturledare i två parker i Anderna, och senare från 2019 till 2021 jobbade jag som hållbarhetskonsult på WSP Santiago. Mitt arbete som konsult var att hjälpa våra klienter att förbättra sitt hållbarhetsarbete inom, exempelvis avfallshantering och klimatförändringar med målet att minska sin påverkan på miljön.

Jag kom till Sverige i augusti 2021 med syftet att börja mitt yrkesliv här. Under hösten pluggade jag svenska och två spännande kurser inom hållbarhet: matsvinn på SLU och feministisk miljöhumaniora på LIU universitet. Från december fick jag den fina möjligheten att delta i programmet Korta Vägen. Det är ett program inom ramen för  Arbetsförmedlingen som hjälper inflyttade från andra länder med akademisk utbildning att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Programmet innehåller olika former av kompetensuppbyggnad såsom olika kurser och en praktik. När de frågade mig var ville jag göra min praktik så var mitt första alternativ U&We. Jag var jätteintresserad av deras strategiskt arbete med olika branscher och framför allt av den kompetens och erfarenhet som de har av livsmedelsindustrin.

Vad betyder den här praktik för mig?

Det här praktiken är en stor möjlighet för mig att förstå hur hållbarhetsarbetet fungerar här i Sverige jämfört med min erfarenhet från Chile. Den här praktiken betyder också en stor chans för mig att förbättra min svenska, vilket kanske är den största utmaningen nu. Hittills har det varit spännande, jag har deltagit i många möten med kunder och lärt mig mycket kring deras behov inom hållbarhet. Just nu jobbar jag med ett projekt inom hållbart byggande och ska börja att jobba med ett nätverk för hållbara restauranger.

Slutligen vill jag lyfta fram hur U&We arbetar med nära relationer med kunder och hur samarbetet och den horisontella relationen mellan kollegorna fungerar.

Jag är säkert att jag är på bästa platsen för att göra min praktik och utvecklas. Jag ser fram emot nya professionella erfarenheter här i Sverige!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.