Blogg Lär känna våra kl...

Om ett par dagar är det dags igen, då reser jag och min kollega Carl Lindesvärd till vårt Plan Vivo-certifierade klimatkompensationsprojekt Trees of Hope i Malawi tillsammans med Fredrika Fredmark, PR-ansvarig hos vår framsynta kund Max Hamburgare, som har klimatkompenserat sedan 2008 och nu är inne i en mycket spännande tid med sin storstasning på vegomeny.

Då klimatkompensation, dvs, handel med utsläppskrediter, är något osynligt för ögat och det finns en rad olika projekt av varierad kvalitet, tycker vi det är viktigt att våra kunder får möjlighet att lära känna sina klimatkompensationsprojekt och på så sätt få se med egna ögon vart pengarna går och vad effekten är. Detta är något vi har gjort med jämna mellanrum under tio års tid. Den långsiktiga effekten och engagemanget det ger, både för oss men även lokalt i projekten, överväger mångfalt de utsläpp våra resor ger upphov till, vilka vi självklart klimatkompenserar.

Under resan kommer vi att besöka ett flertal olika byar där vi besöker småbrukare, träffar den lokala projektorganisationen Clinton Foundation, ställer frågor och tar med oss många bilder och berättelser. Fastän det är kolbindningen i träden, som vi genom klimatkompensation kan kvantifiera och handla med, kan man nästan se det som den sekundära effekten i våra Plan Vivo-projekt. Framförallt vittnar berättelserna om hur Plan Vivo-certifierad klimatkompensationen hjälper människor att ta sig ur fattigdom, t.ex. genom att avkastningen från marken blir större tack vare de mer långsiktiga odlingsmetoderna som lärs ut, arbetstillfällen skapas, människor i utsatta områden blir mindre sårbara och barn får möjlighet att gå i skolan då föräldrarna får råd att betala skolavgiften. En hel rad effekter som bidrar till att uppnå Agenda 2030-målen, vilka vi stödjer i vårt arbete (läs gärna mer om hur det går till).

Max Hamburgare har rest tre gånger till sina klimatkompensationsprojekt och för min egen  del är det andra gången jag besöker Malawi, ett land där effekterna av klimatförändringar är märkbart synliga för ögat (läs gärna min tidigare blogg om klimatförändringarnas spår). Sedan vårt besök hösten 2014  har landet drabbats av översvämningar och torka följt av enutbredd svältkatastrof som bland annat beror på att skördar slagit fel då matjorden har spolats bort. I Malawi finns inga klimatskeptiker, men trots det sägs det att Malawi, även kallat ”the warm heart of Africa, har de mest lyckliga invånarna i Afrika. Våra projektområden har lyckligtvis varit mer resilienta för extremt väder då träden bidrar till klimatanpassning, tack vare att trädens rötter binder näring och jord, håller vatten och ger skugga, men att förstå hur och i vilken utsträckning kommer vi  nu själva att få uppleva och dela med oss av

Två kvinnor bär vatten över bron och floden som har torkat.

Efter vårt besök i Malawi kommer Carl och jag även att resa  vidare till ytterligare varsitt Plan Vivo-projekt. Carl kommer bl.a. att besöka vårt projekt Mikoko Pamoja i Kenya, världens första bevarandeprojektet av mangroveträd som stöds med hjälp av klimatkompensation. Genom att involvera lokalbefolkningen planteras ca 4 000 mangroveplantor årligen i områden på platser där skog har avlägsnas, bland annat på grund av efterfrågan av ved.

För min egen del bär det av till Tanzania och REDD-projektet ”Yaeda Valley REDD+” där befintlig skog bevaras i samarbete med Hadzabestammar, ett nomadfolk som lever av naturen och som sannolikt har bott i norra Tanzania i över 40 000 år. På kort tid har de emellertid förlorat mer än 90 % av sitt land till utomstående stammar och samhällen som söker mark för bete och odling. Hur projektet adresserar detta genom betalning för ekosystemtjänster och fattigdomsbekämpning kommer jag att berätta mer om.

Så, du är varmt välkommen att följa oss i vår blogg, nyhetsbrev och i sociala medier. För även om du inte kan följa med på resan denna gång vill vi att även du ska lära känna dessa viktiga klimatkompensationsprojekt som gör världen lite bättre.

//Johanna

(Även publicerad på ZeroMissions blogg)

Här kan du läsa mer inlägg i ”Lär känna-serien”

Lär känna ett klimatkompensationsproejkt- Kodynga blir till biogas

Lär känna ett klimatkompensationsprojekt- Nakau, rädda regnskog med öbor i Stilla havet

Lär känna en småbrukare, del 6 – “Nu känner jag mig som en affärskvinna”

Lär känna en småbrukare, del 5- Kepsar, skratt och nyfödda killingar

Lär känna en by, lär känna klimatförändringen, del 4

Lär känna en småbrukare, del 3 “Honung och kor”

Lär känna en småbrukare del 2: “Det är det här jag investerar min styrka i”

Lär känna en klimathjältinna – 21 november 2014

Vill du veta mer om hur vi arbetar med klimatkompensation på ZeroMission är det bara att höra av dig!

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.