Blogg Lucka #11. 7 punkter...

Hur mycket mer koldioxid (CO2 ) kan mänskligheten släppa ut om vi ska klara av att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader?

I dagens lucka har jag försökt att kortfattad bryta ned den koldioxidbudget för 1,5 grader som togs fram 2018 av FN:s klimatpanel IPCC:

1. För att ha mer än 66% chans att klara det kritiska 1,5-gradersmålet kan mänskligheten släppa upp 420 Gton (miljarder ton) CO2 från och med 2018. 

2. För närvarande släpps ca 42 Gton CO2 ut årligen, vilket gör att den återstående budgeten har krympt till ungefär 340 Gton lagom till årsskiftet.

3. Fortsätter vi att släppa ut CO2 i en konstant takt kommer budgeten att vara helt förbrukad inom 8 år. I ett sånt scenario skulle samtliga CO2 -utsläpp efter 2027 innebära att budgeten spräcks – med allvarliga konsekvenser för mänskligheten som följd.

4. De globala CO2 -utsläppen fortsatte att öka under 2018 och ser ut att göra det även under 2019. 

5. Även om vi håller CO2 -budgeten är risken att det inte räcker till att klara 1,5-gradersmålet hela 33%. Det är inga odds som jag tycker att någon ska vara bekväm med med tanke på vad som står på spel – många liv och stora delar av mänsklighetens välmående.

6. Det finns stora osäkerheter i IPCC:s fastställda CO2 -budget. Den tar exempelvis inte hänsyn till jordens så kallade återkopplingsmekanismer – processer som verkar självförstärkande när temperaturen ökar.

Trots att IPCC inte har inkluderat dessa risker är osäkerheterna kring storleken på budgeten fortfarande +/-50%. Det kan alltså mycket väl vara så att vi bara har 4 år (istället för 8 år) kvar på nuvarande utsläppsnivåer innan budgeten är helt förbrukad.

7. Betyder det att det är kört? 

Absolut inte.

Till att börja med är det fortfarande fullt möjligt (om än exceptionellt svårt politiskt) att på kort tid genomföra en storskalig, global mobilisering för klimatet – i likhet med mobiliseringen som skedde i samband med andra världskriget. Men även om det inte skulle ske är det viktigt att förstå att det inte är så svartvitt att det är ”helt kört” om klimatmålen missas.

Det är otroligt mycket bättre att precis missa 1,5-gradersmålet än att uppvärmningen landar på 3, 4 eller till och med 5 grader. Varje tiondels grad kommer att rädda liv, och därför är det inte ett alternativ att någonsin ge upp, även om det skulle bli för sent att hålla sig under en viss temperaturnivå.

Varje ton CO2 som förhindras släppas ut i atmosfären är en seger.

Fördjupa er gärna vidare i budgeten på s. 104-108 i IPCC:s specialrapport Global Warming 1,5°C. 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.