Blogg Påsk i Sydeuropa...

Solen strålar från en klarblå himmel, det är 21 grader varmt och vi sitter på uteplatsen och fikar. Träden är gröna och det blommar i rabatterna. En härlig försommarlördag om det inte varit i april. Och jag inte befunnit mig i Sverige.  

Det är lätt att vänja sig vid den här nya ordningen, med varmare vintrar: så praktiskt, det är ju mindre snö att skotta. Där vi verkligen vill ha snö, där gör vi den själva så får vi den i pisten – precis där vi vill ha den. Dessutom är den mer hållbar än natursnön, den är grädden på moset. Våren går visserligen fortare, men vilka härliga somrar vi får. Man kan till och med odla vin i Blekinge, och så fint det är med magnolia som blommar i skyddat läge i trädgården i Sundsvall.

På nyheternas väderprognos varnar man för skogs- och markbränder, i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. Vi åkte förbi en markbrand i höjd med Kalmar på Långfredagen, på vägen till Karlskrona. I stora delar av landet är grundvattennivåerna under eller mycket under det normala redan i mars i de stora magasinen enligt SGU (Sveriges geologiska undersökning). På Gotland och i Nyköpings kommun är det bevattningsförbud.

Ökningen av medeltemperaturen som vi upplever högt upp på norra halvklotet är dubbelt så stor som den globala – 1,7-2 grader jämfört med den globala temperaturökningen som ligger på 0,8 grader under samma mätperiod. Mätningar visar samma utveckling för Kanada och Finland, som för Sverige.

För att påminna läsarna om att vi alla måste bidra till att bekämpa klimatförändringarna har The Guardian börjat med daglig rapportering av koldioxidnivåerna i atmosfären i samband med väderprognosen. Man konstaterar där att när vi senast hade samma CO2-nivåer i atmosfären som idag så var medeltemperaturen på jorden 3-4 grader varmare, havsnivån 15-20 meter högre och det växte träd vid Antarktis. Kanske är det en sådan åtgärd vi behöver för att inte tappa fokus på vad som behöver göras. En daglig rapport om koldioxidnivån i samband med tv-kanalernas väderleksrapporter kanske kunde mana till eftertanke och handling.

Missförstå mig inte, jag njuter också av sol och värme. Men vid rätt tid på rätt plats. Våren ska inte vara avklarad på en vecka och sommaren på våra breddgrader ska inte vara kruttorr och ha temperaturer runt 30 grader i veckor i sträck. Ambivalensen jag känner när jag samtidigt låter mig värmas av solens strålar och skrämmas av tomma bäckfåror och torra diken utan vårblommor. Jag återvänder till ett minst lika varmt Stockholm, öppnar balkongdörren och njuter. Och skräms. Och njuter.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.